Vintermåltid: Kjøttboller i fløtesaus med potetmos

Tekst og foto: Vilde Vollevik


Solen står lavt på himmelen og skogen er dekket av snø. Dagene er korte, men de få timene vi har med dagslys er verdt å utnytte. For å få mest mulig ut av de lyse timene tar jeg ofte med meg et måltid ut, gjerne en god lunsj eller middag som inntas med solnedgangen som bakteppe. Når det er kaldt ute prøver jeg å finne frem til enkle oppskrifter som varmer kroppen, gjerne supper og gryteretter.


Denne oppskriften er enkel å lage, og du trenger ikke å ta med deg alt for mange ingredienser ut. Jeg må si jeg er veldig glad i disse smakene som tyttebær og muskatnøtt, til tross for at julen er over. Jeg har gått for en vegetarisk versjon ved å bruke vegetarboller jeg kjøper ferdiglagd i frysedisken på butikken. Du kan selvfølgelig bruke vanlige kjøttboller også, eller om du føler deg ekstra fancy - lag dine egne fra "scratch".Dette trenger du av ingredienser til 2 porsjoner:


ca. 12 kjøttboller eller vegetarboller

Salt og pepper

Muskatnøtt, malt eller hel

1 kartong matfløte

Grønnkål, kan sløyfes

Tyttebærsyltetøy

1 løk

2 hvitløk

2 champignon

Olje til steking

1 pose potetmos (den med tilsatt melkepulver)

Fløtesaus-pose fra Toro, kan sløyfes men gir bedre smakDette trenger du av utstyr:


Gassbrenner og gass (gjerne vintergass)

Gryte

En mindre gryte eller en skål å lage potetmos i

Kniv

Rivjern (hvis du ikke har ferdigmalt muskatnøtt)

Sleiv

Skje

Skjærebrett (hvis du vil kutte opp grønnsaker utendørs)

Skål til å spise fraSlik gjør du:


1 Start med å kutte opp grønnsakene. Finhakk hvitløk, skjær opp løken i strimler, kutt sopp i den tykkelsen du selv foretrekker.


2 Hell litt olje i den store gryten og stek opp løk og hvitløk til det blir gyldent. Hiv så oppi sopp og la alt steke i et par minutter. Til slutt tilsetter du kjøttbollene og lar det steke ytterligere 2 minutter.


3 Hell over matfløte og eventuelt Toroposen. Tilsett muskattnøtt, salt, pepper og grønnkål. La alt stå til det koker og la det koke i 5 minutter.


4 Mens gryten koker kan du tilberede potetmosen slik pakken forklarer.


5 Nå er gryten klar til servering, men smak gjerne til med salt, pepper og muskatnøtt. Server med potetmos og tyttebærsyltetøy.


Håper det smaker!