Uteuka våren 2021

Tekst: Julia Gundersen Foto: LasseDen store tursommeren 2021 nærmer seg og vi ønsker å kickstarte sesongen med en uteuke - en uke hvor vi sover ute i vår egen nærmark syv netter i strekk. Det begynner å bli varmere, og det er ingen unnskyldning for ikke å komme seg mer ut, også i hverdagen. Vår uteuke skal være lavterskel, vi skal sove ute hver natt, men samtidig kunne dra hjem (til skole eller jobb) på dagtid. Det er en fin måte å utfordre seg selv på, uten å måtte ha en hel uke fri til rådighet. En uke ute i frisk luft - det kan virkelig gjøre en stor forskjell!

Vi gjennomførte en lignende uteuke i Oktober 2020 - en måned som ofte er grå og regnfull. I stedet for å irritere oss over gråværsdagene bestemte vi oss for å omfavne dem, med nettopp en uteuke. Det ble en uke full av vafler på bålet, gode samtaler under tarpen og friske morgener med mengder med kaffe. Vi gjennomførte med glans, kom oss ut natt etter natt, og for hver dag ble det enda litt lettere å komme seg av gårde til tross for regn og kulde. Vi ble enda bedre turkompiser denne uka og lærte mye av å kombinere tur og hverdag. Vilde har skrevet en egen liten artikkel om hva hun lærte av å sove ute en uke. Den kan du lese her.
Vi har begge vært mye ute på tur før, både sommer og vinter, men det har vært på vidda, eller høyfjellet og da gjerne i feriesammenheng. Det å sove ute i nærmarka i en uke midt i hverdagen var noe helt annet. Det var utfordrende på en ny måte. Her hadde vi komforten av vårt eget soverom kun en liten gåavstand unna, og allikevel valgte vi skogen.

Mot slutten av uka ville vi bare ha mer. Vi ville ut i skogen, selv etter en lang dag på jobb eller skole. Selv når vi visste at vi heller kunne gå hjem til vår egen seng. Vi hadde funnet fine og tilgjengelige leirplasser, og blitt rutinerte på å pakke sekken for en overnatting, både i telt og hengekøye. Vi hadde blitt flinkere på å lage bål. Vi hadde lært at det slett ikke er noe som heter stress med å dra på tur i hverdagen og satt igjen uten en eneste unnskyldning for å heller bli hjemme. "Uteuka" ble med det et konsept vi ville gjennomføre flere ganger, et konsept vi ville gjøre til en fast begivenhet. Vi vil også dele "uteuka" med andre.
Denne gangen ønsker vi å ta "uteuka" enda et steg videre ved å teste nye overnattingssteder, lage skikkelig gode måltider ute, og om mulig kose oss enda mer enn det vi gjorde sist. Denne gangen vet vi hva vi går til, og vi skal nyte hver eneste natt - for én uke går overraskende fort.


Vi håper andre også vil henge seg på uteuka - og ønske våren og utesovesesongen velkommen for fullt!
Vårens uteuke går fra 12 - 19 april!