Toppturer i HemsedalJeg har blitt skikkelig hekta på topptur, og har stått mer på ski enn jeg noensinne har gjort denne vinteren. Både langrennsskiene og toppturskiene har virkelig fått kjørt seg, mye takket være en annerledes vinter hvor de fleste aktiviteter har blitt lagt utendørs. En av favorittene denne vinteren har vært Hemsedal. Det er akkurat passe tilgjengelig avstand fra Oslo, og byr på mange muligheter - både i fjellet og i bakken.


Her har jeg samlet noen av toppene jeg har gått i Hemsedal denne vinteren, og som jeg har hatt stor glede av. Håper du lar deg inspirere, enten om du fortsatt planlegger å få til noen siste turer denne sesongen eller om du sparer skiene til neste vinter!Det er svært viktig å ta en realistisk vurdering av egne ferdigheter, følge med på værmelding og sjekke skredforhold på varsom.no før du begir deg ut på tur. Jeg vil anbefale alle å ta et skredkurs, før man beveger seg ut i fjellheimen; både for egen og andres sikkerhet. Turene jeg anbefaler her er relativt trygge turer som stort sett går under 30 grader, men man er allikevel aldri helt trygg i fjellet. Det er mange lokale variasjoner og fareelementer som krever kunnskap og planlegging. Ta alltid med nødvendig sikkerhetsutsyr.
1. Harahorn (1581moh)En koselig liten knatt svært nært Hemsedal sentrum. En fin introduksjon til topptur, eller en bra topp om det ikke er tid eller lyst til å gå noe mer krevende. På toppen er det en liten egg som kan gås på ski om det er nok snø, eller på beina. Turen tar en liten time, og byr på bra utsikt. Turen har to mulige utgangspunkt, enten fra Harahorn Hotell, eller fra parkeringen som ligger litt lenger opp i veien.


Turen i seg selv er ikke spesielt bratt, men eggen har en bratt bakside hvor det kan danne seg skavler, så vær obs. På toppen er det et perfekt lite platå for en kakaopause og mulighet til å nyte sol og utsikt.


2. Slettind (1592moh)

En populær tur og det med god grunn. Veldig tilgjengelig og oversiktlig, og akkurat passe bratt for å få en fin nedkjøring. Terrenget ligger mellom 20-25 grader. På toppen møtte jeg en dame som hadde gått opp hele 155 ganger, og det var fortsatt en av hennes favorittopper i området. Det er mye plass hele veien ned som byr opp til store fine svinger. Kan fint gås to ganger på rad om lysten er til stede.
3. Nibbi (1741moh)


En av mine favoritter så langt, og en tur jeg veldig gjerne vil tilbake til. Det er en mye gått tur, så her finner du ofte oppgåtte spor, og det er lett å finne veien om sikten er godt. Det er en jevn og behagelig stigning på omtrent 700m, med noen brattere partier. Toppen er klassiker hele sesongen med en fin renne som samler snø og gjør nedkjøringen til en fryd.


4. Leinenøse (1675)


En topp jeg har forsøkt meg på et par ganger, men aldri kommet heelt til toppen på grunn av vanskelige forhold og dårlig vær. Heldigvis er det ingen skam å snu, og turene har vært fine til tross. Turen starter med et godt stykke i skog til å begynne med, og passerer noen fine sætre på vei opp. Det i seg selv gjør turen minneverdig og interessant. Det er flere platåer på vei opp som man kan ta som mellomstopp eller ha som mål hvis det ikke ligger til rette for hele turen.
5. 1609/ Råskardfjellet (1609moh)

Råskardfjellet, oftest kalt 1609 er en tur jeg gikk i forbindelse med at jeg var på skredkurs i Hemsedal. Jeg synes det var en spennende, men til tider krevende topp, og kan anbefales for de med litt skierfaring og kunnskap. Det er en tur jeg ser frem til å prøve meg på igjen ved en senere anledning, på eget initiativ. Denne turen ble valgt i forbindelse med skredkurset fordi den går i noe mer krevende terreng, og har partier over 30 grader. Krever litt mer planlegging enn de andre turene, men er absolutt gjennomførbar og veldig gøy. Vil normalt ta 3-4 timer.
God og trygg topptur!