Et siste glimt fra løypene i marka

Tekst Julia Gundersen Foto: LasseEt siste glimt fra løypene i marka, et siste glimt fra sporene gjennom vinterlandskap. Et siste glimt fra vinteråpne hytter med nybakte boller og kakao og smaken av appelsin og kvikklunsj. Påskestemningen er på topp med varmende vårsol i ansiktet og våt snø under skiene. Det er både vinter og vår, helt samtidig.

Kongler, kvist og granbar ligger strødd utover. Det er bare flekker flere steder som vitner om at det kun er et par små centimeter igjen med snø. Våren har inntatt Oslomarka, med fuglekvitter og tørre stier. Kakaopausen blir gjennomført på en bar flekk, speidende ned på skisporet. Er det mange andre ute i på tur i dag?


Det er ikke så mange andre, men det er noen. Noen medentusiaster som lufter skiene en siste gang. De der overentusiastiske, hardbarka skifolka, og de der som ikke er så redde for skiene sine. Jeg er litt av begge deler. Etiketten tro stopper jeg alltid for en løypeprat, og utveksler rapporter om dagens forhold. Nikk og smil og hadebra, og jeg skøyter videre. Av hensyns til meitemarken (les: den farlige fluoren i skismøringen) har jeg for det meste skøytet de siste årene. Nå blir det heldigvis snart ulovlig med fluor i skismøring og da kan det hende jeg prøver meg på klassisk igjen. Vi får se - skøyting er ganske fint det også. Det går ganske fort.

Skiene skraper mot isen nedover, og det er vanskelig å få feste oppover. Noen steder må jeg ta de av, men bare noen veldig få steder heldigvis. Det lugger og napper, og jeg holder på å falle flere ganger, men gjør det ikke. Jeg nyter og smiler og kjenner sol og vind om hverandre i håret, og i ansiktet. Verden utenfor er glemt, jeg har tross alt ski på beina. Det er en av de fineste følelsene jeg vet om - nesten uansett føre.

Kanskje er du også en av de der overentusiastiske skifolka, eller en av de som ikke er så redd for riper. Eller kanskje vil du bare nyte tidlig vår i skogen. Vel, da er det bare å spenne på seg skiene en siste gang, og komme seg ut på tur i marka. Den muligheten er kanskje ikke mulig neste uke.Takk for nå løypene i marka - jeg gleder meg allerede til neste gang!