Ta toget til turen


Du trenger ikke bil for å nyte Norges fineste turområder. Som regel er du kun en togtur unna ditt neste friluftseventyr!


Her har vi samlet våre beste turtips og ruter du kan begi deg ut på med tog som utgangspunkt.
Tog rundt Oslomarka


Du trenger ikke dra langt fra Oslo for å finne frem til ekspedisjonsfølelsen. Den vel bevarte Oslomarka ligger kun en liten togtur unna Oslo sentrum, og har flere inngangsporter, blant annet Harestua, Stryken og Grua.

Romeriksåsene

Romeriksåsene kan du nå fra flere av togstasjonene mellom Oslo og Grua. Her har du blåmerkede stier du kan nyte i fred, fine utsiktspunkter og innsjøer. Det høyeste punktet i Romeriksåsene er Paradiskollen på 670 m.o.h, som ligger øst for Harestua. En fin rundtur i dette området starter på Harestua stasjon, forbi Langpiperen, videre opp på Paradiskollen og nedover mot Harestua igjen.

Nordmarka på langs

En populær tur utenfor Oslo er «Nordmarka på langs». På 3-4 dager kan du nyte et lite mikroeventyr gjennom Nordmarka, over koller og forbi fiskevann. Ta toget til Grua og gå til Mylla, videre har du flere stier du kan velge å ta før du ender opp på Sognsvann eller i Maridalen. Det lønner seg å ha med et kart over Oslo Nordmark, for her har du flere ruter du kan velge mellom.


Du kan lese mer om Vildes tur gjennom Nordmarka her: https://www.magasinetglimt.no/post/nordmarka-p%C3%A5-langsDovrebanen


Dovrefjell-Sunndalsfjella


I Dovrefjell-Sunndalsfjella kan du dra på norsk safari i villreinen og moskusens rike. For å komme deg hit tar du Dovrebanen og går av på Hjerkinn eller Kongsvold. Herfra kan du gå rett inn i nasjonalparken, og er du heldig får du møte moskusen på veien. I dette området finner du også det majestetiske fjellet Snøhetta, det høyeste fjellet i Norge utenfor Jotunheimen. Det beste utgangspunktet for en tur opp på Snøhetta er DNT-hytta Snøheim, som du kan ta buss til fra togstasjonen Hjerkinn. Ellers har du mange fine turmuligheter inn i Aamodtdalen og mot DNT-hytta Reinheim.Raumabanen til Romsdal


Raumabanen tar deg inn til Romsdal og noe av de villeste fjellene vi har i Norge. Ta Dovrebanen til Dombås, bytt deretter til Raumabanen og gå av i Åndalsnes. Turen fra Dombås til Åndalsnes tar rundt 1 time og 40 minutter. I Romsdalen er du omringet av spisse topper, og her har du nok av fjellturer å boltre deg i. Romsdalseggen er en av de mest populære turene i dette området, og gir deg fantastisk utsikt over Møre og Romsdal. Turen tar ca. 7 timer og noen partier er luftige og værutsatte.

Bergensbanen


Bergensbanen til Geilo, Ustaoset eller Haugastøl


Bergensbanen er en av verdens fineste togturer, som knytter Oslo og Bergen sammen. På denne ruten finner du populære destinasjoner som Geilo, Ustaoset og Haugastøl, som er perfekte inngangsporter til gode turmuligheter. Fra disse stoppene kan du gå turer på både Hardangervidda, rundt Hallingskarvet og videre opp i Skarvheimen.


Disse turene kan vi anbefale i dette området:

  • Dagstur fra Ustaoset til toppen av Ustetind 1376 m.o.h.

  • Dagstur fra Geilo til Prestholtskarvet 1859 m.o.h.

  • To dagers tur fra Haugastøl til Krækkja (her kan du overnatte på DNT-hytte), og så videre til Finse. Fra Finse kan du ta toget tilbake til Haugastøl igjen, eller ta en overnatting på det 100 år gamle hotellet Hotel Finse 1222.

Bergensbanen til Finse stasjon


Finse er et godt utgangspunkt for turer både på vinteren og sommeren. Herfra kan du gå sørover mot Hardangervidda, eller nordover i Skarvheimen og hele veien opp til Jotunheimen. Mange velger å ta turen fra Finse, opp mot Geiterygghytta i Skarvheimen, og videre gjennom vakre Aurlandsdalen før du avslutter i Vassbygdi. Turen tar ikke mer enn 3 dager og tar deg gjennom de mest utrolige landskap. Velger du å gå sørover fra Finse kan du vandre med den mektige Hardangerjøkulen som bakteppe, nedover mot langstrakte vidder, hele veien ned mot Rjukan eller Haukeliseter. Det finnes en haug av ruter i dette området, så sjekk ut ut.no for gode turtips.Idyllisk i Aurlandsdalen. Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT


Nordlandsbanen


Nordlandsbanen tar deg på en 729 kilometer lang reise mellom Trondheim og Bodø. Togturen er kåret til «en av verdens vakreste togreiser» av Lonely Planet, og tar deg med gjennom områder som Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Junkerdal nasjonalpark.


Saltfjellet

Går du av på Lønsdal stasjon ankommer du Saltfjellet og et område med store tur- og fiskemuligheter. Her finner du frodige daler og et rikt plante- og dyreliv, og ikke minst kulturminner fra samenes bruk av fjellet. Terrenget på Saltfjellet er slakt og består for det meste av vidder med vide daler og runde fjell. Er du glad i mer kupert terreng kan bør du utforske vestsiden av Saltfjellet, der høyeste punkt er Ørfjellet på 1751 m.o.h.
Foto: Visit Helgeland