Sommerski på Strynefjellet


Tekst og foto: Julia Gundersen
Vinter er best på sommeren. Eller?


Det var uten tvil vinter da jeg kjørte opp på Strynefjellet for å, ja, stå på ski, en varm sommerdag i juni. Som den vinterentusiasten jeg er ville jeg starte sommerferien med å teste vinter. Et sommerskisenter var derfor et selvsagt førstestopp på årets Norgesferie.
Synet som møtte meg på Tystigbreen var noe av det vakreste jeg har sett denne sommeren. Mennesker i fargerik Gore-tex, klare for å kaste seg over og ut bakkene, med store smil i solbrune ansikter, mot et hvitt teppe av deilig sommersnø.


Høy solfaktor og høye jubelbrøl. Kritthvit snø i møte med blå himmel. Den perfekte dagen for et lite skieventyr. Moroa hadde såvidt åpnet da jeg spente på meg skiene og staket bort til den lille, men dog eksisterende køen av andre entusiaster. Både ski og snowboard var klare for lek på breen denne varme junidagen.Heisen gikk varmt fra kl 10.00-16.00, så det ble mange runder opp og ned, og det var derfor både behov og lyst for pauser underveis. Den gode stemningen på skikafeen var virkelig til å ta og føle på. Her var det kaffe og boller, nybakt ciabatta med pålegg og burger (både kjøtt og vegetar) på menyen. Og kaffe da. Selvsagt.


Så gøy var det at jeg det ikke bare ble med denne en dagen. Det ble en dag til, og så enda en her oppe på breen. Det var den perfekte kombinasjonen av myk og tilgivelig snø, strålende sol og gleden av å være i gang med sommerferie. Sommerski var alt det handlet om disse tre dagene. Våkne til sol, drikke kaffe frem til skiheisen begynte å gå, og så stå på ski til svetten rant og melkesyren svei i lårene. Ordentlige sommerferie-drømmedager.
Etter tre dager med moro, måtte ferien fortsette og veien videre var et faktum. Det store spørsmålet meldte seg; ville jeg rekke å komme tilbake før sommerskisesongen var over? Det er det store spørsmålet for Stryn Sommerski også. Det er det det hvert år. Svarer varierer veldig. I fjor holdt de åpent til begynnelsen av August; i år krysser de fingrene for at snøen holder ut juni. Slik er det når det står og faller på elementene, men et besøk eller to rekker du fortsatt denne sommeren, om du skulle befinne deg i nærheten av Stryn.


Jeg tror jeg kan snakke for alle som befant seg på breen disse dagene; Vinter er definitivt skikkelig bra på sommeren også!