Skjulte skatter: fem mindre kjente nasjonalparker


Tekst: Julia Gundersen Foto: Kreditert under hvert bildeHardangervidda, Jotunheimen og Rondane - massive og velkjente nasjonalparker de fleste av oss har hørt om og til og med besøkt. Men visste du at det finnes hele 47 nasjonalparker i Norge? (medregnet syv på Svalbard). Det er derfor nok å ta av når du skal planlegge din neste langtur eller helgeeventyr. Hver eneste nasjonalpark har sin unike natur og dyreliv. Fra tette skoger, til åpne kystlandskap; her har vi samlet fem av våre favoritter. Fem flotte og litt mindre kjente nasjonalparker.Rago Nasjonalpark - storslåtte Naturopplevelser i Nordland


Her finner du følelsen av uberørt villmark med bratte fjellsider og brusende fossefall. Selv om Rago i seg selv ikke er så stor, utgjør den sammen med nasjonalparken på svensk side en av de største villmarksområdene i Europa. Det finnes et lite nett av merkede stier og broer over de største elvene, men utover dette må du navigere selv. I denne nasjonalparken finner du blant annet sjelden skog som huser hele 20 rødlistede sopparter - vær derfor forsiktig ved bruk av bålved.


Besøk nasjonalparkens nettside her: https://ragonasjonalpark.no


Foto: Norgesnasjonalparker.no og statskog.no
Børgefjell - Tett på naturen


Børgefjell byr på en helt unik nærkontakt med naturen, da det hverken er merkede stier eller spesielt mange fotturister. Det er heller ingen hytter her, så her må du ha med telt, kart og kompass og finne ut av turen helt på egen hånd. Hele området er med andre ord kun vill og vakker natur. Kvigtinden med sine 1699 meter ruver over nasjonalparken som områdets høyeste topp, og er et overkommelig turmål på sommeren. I tillegg til uberørt natur, kan du møte på rype, rein og den utrydningstruede fjellreven på turen gjennom Børgefjell.


Foto: norgesnasjonalparker.no og visitnorway
Gutulia - Urskog og ville dyr


Sør for Femunden ligger Norges minste nasjonalpark; Gutulia. At den er liten gjør den slett ikke mindre spennende. Her er alle de fire store rovdyrene våre innom, bjørn, ulv, jerv og gaupe, og er du heldig kan du få et glimt av noen av dem. Hele nasjonalparken bærer preg av urskog, med flere hundre år gamle furu - og grantrær, et nokså sjeldent skue i Norge.foto: norgesnasjonalparker.no og snl.no

Langsua - Familievennlig viddelandskap


Langsua er en familievennlig nasjonalpark med både hytte- og turmuligheter året rundt. Her finnes merkede stier på sommeren og kvisting på vinteren, i tillegg til muligheter for å komme seg opp i høyden. (Høyeste topp er Skaget på 1685 moh). Langsua byr på viddefølelse, med våtmarker, frodige landskap og sjeldne plantearter. Det er både små og store innsjøer, og elver som er fine steder å sette opp telt ved eller ta seg et forfriskende bad.


Foto: Norgesnasjonalparker.no og Valdres.no

Færder nasjonalpark - solfylte skjærgårdsopplevelser


Med glatte svaberg og utallige øyer og skjær er Færder nasjonalpark virkelig en lekeplass for den bade - og båtlystne. Sommeren i skjærgården er unik, og denne nasjonalparken har både storslått havutsikt, vakker kystnatur og historiske severdigheter. For den eventyrlystne er padling en mulighet året rundt, gjennom smale passasjer og idylliske bukter. På flere av øyene samt fastlandet er det merkede kyststier og spisesteder.
Les mer om de ulike nasjonalparkene i Norge på: norgesnasjonalparker.no