Skientusiasten i møte med sommer: Hva gjør du mens du venter på vinter?


Tekst: Julia Gundersen Foto: Julia GundersenLitt vemodig pakker jeg bort skiene og vinterteltet. Jeg legger vinteren bak meg. For denne gang. Sommer er helt topp, men jeg legger ikke skjul på at jeg allerede gleder meg til den neste første snøen, og jeg er helt sikkert ikke den eneste. Så hva gjør egentlig en vinterentusiast i påvente av neste vinter?
Her kommer noen av mine favoritt-vente-på-vinter-aktiviteter:1. Planlegge neste sesong: Det kommer snart en ny vinter, så det er bare å hive seg rundt og begynne å planlegge. Du kan så smått begynne å sette deg mål, og lage lister over vidder som skal forseres, og topper som skal bestiges. Det er jo bare å begynne å glede seg!2. Friske opp skredkunnskaper: Å friske opp kunnskap om snø og skred er alltid en god idé. Her blir du aldri utlært, og det kommer stadig ny informasjon. Det er mye bra å finne i både aktuelle bøker og på nettet. For eksempel er skredskolen til varsom.no verdt å sjekke ut: https://www.varsom.no/snoskredskolen/.

3. Reparere utstyr: Før jeg pakker bort vinterutstyret synes jeg det er fint å gå gjennom alt og se om noe trenger reparasjon, eller om noe må oppgraderes. Sokker stoppes, og hull sys igjen. Jeg vil helst at alt skal være helt klart til den første snøen faller.


4. Strikke varme vinterklær: Jeg er ingen strikkeekspert, men noen pannebånd og sokker har det blitt opp gjennom årene. Ullsokker får man aldri nok av, og strikking er et deilig og kreativt tidsfordriv. Kanskje du til og med utfordrer deg til å strikke en genser?

5. Komme i skiform: Sommeren byr på mange fine aktiviteter som løping, fjellturer, vannsport og klatring for å nevne noe. Det er flust av muligheter til å holde seg i aktivitet og komme i form til vinteren, samtidig som man nyter lange, lyse og varme dager. En skikkelig deilig kombinasjon!


6. Plukke søppel: Snøsmeltingen avdekker dessverre store mengder søppel som har ligget under isen. Sommer er derfor årstiden for å rydde, og plukke opp mest mulig, helst før smeltingen fører det med seg ut i havene. Når jeg er ute på tur har jeg alltid med en pose slik at jeg kan ta med søppel på veien. (Det gjelder også vinterstid, men det er definitivt mer å plukke på denne tiden av året).

7. Rekruttere skivenner: Man kan aldri ha for mange skivenner, selv om de kan være vanskelig å finne noen ganger. Jeg er alltid på utkikk etter flere jeg kan være ute på vinteren med, og bruker sommeren aktivt på å snakke varmt om den kalde årstiden.


8. Finne inspirasjon: Det er masse inspirasjon å hente der ute. Om du leser bøker, ser dokumentarer eller hører på podcaster; det er alltid gøy å få tips til nye turer og aktiviteter. Her er blant annet en liste med dokumentarer som har inspirert meg denne vinteren: https://www.magasinetglimt.no/post/dokumentartips-sterke-personligheter-og-umulige-prosjekter


9. Glede seg over sommer: Uansett hvor glad jeg er i vinter, synes jeg sommeren også er skikkelig fin. Sommeren er kort, og plutselig er vinteren tilbake igjen, så det gjelder å nyte både bading og isspising til det fulle!God sommer, og god vinter - når den tid kommer!