Om å beseire dørstokkmila før årets første utenatt


Tekst: Julia Gundersen Foto: Lasse


Våren har inntatt nærmarka, og byr opp til lysere kvelder og bar bakke. Det er definitivt tiden for å komme seg mer ut, og nyte den friske vårskogen som er i ferd med å våkne til liv. Til tross for varmere vær er dørstokkmila et faktum for de fleste av oss. Det meste av turutstyret ligger kanskje lengst inne i boden etter en lang vinter, og kunnskapen om telting har blitt rusten. Hvordan var det primusen skulle brukes igjen? Hvor er pluggene til teltet? Tanken på våte sokker, tung sekk og kaos i leiren frister lite akkurat nå, men finnes det noe som kan hjelpe på motivasjonen?


Her kommer noen av våre tanker og tips til hvordan beseire dørstokkmila og pakke sekken for årets første overnattingstur.

Det er lett å finne unnskyldninger til å heller bli hjemme, og det er nettopp da det er fint med litt ekstra motivasjon til å komme seg ut på tur. Finne frem til de gode grunnene til hva turlivet gjør med humøret, og minne deg selv på hvorfor hengekøya ble kjøpt i utgangspunktet. Mye handler faktisk om riktig innstilling! Det er som med alt annet; det blir litt lettere for hver gang. For hver gang du pakker sekken går det litt fortere, og for hver tur blir du litt klokere. Blir det knot med teltet første gang du setter det opp, vet du at det går bedre neste gang.

De aller fleste av oss drar ut for å finne roen, for å få en pause fra bakgrunnsstøy og raske liv. Vi drar ut for å nyte frisk luft og holde oss i bevegelse. Vi er ute i naturen for å høre på fuglene, lete etter vårtegn og tenne bål. Vi drar ut i naturen for å dele tid med andre, i rolige og avslappende omgivelser. Vi drar ut for å nyte.


Naturen gir oss alltid et pusterom, og det er plass til alle. Om det er overnatting i telt, hengekøye eller under åpen himmel; den friske utelufta gjør noe godt med oss. Det i seg selv er en god nok grunn til å kaste seg ut i vårens første utenatt. Avtal med en venn og sett en dato for årets første natt i det fri - heller før enn siden. Her er det bare å pakke sekken full av ullgensere og kakao og kaste seg ut i årets første utenatt.


Det er med andre ord mange gode grunner til å gi seg selv litt ekstra motivasjon til å ta med teltet og komme seg ut på tur i den friske vårskogen. Her har vi laget en liste med fem av våre favoritter:Fem gode grunner til å beseire dørstokkmila og komme seg ut på årets første overnatting:

  1. En natt ute gir mestringsfølelse: Følelsen av å nå toppen, følelsen av å sette opp teltet, og følelsen av å våkne neste morgen etter en forfriskende natt ute; det er mestring det. Vi drives alle av mestringsfølelsen, følelsen av å få til noe. Å være ute på tur gir deg flust av muligheter til å mestre noe som er litt utenfor komfortsonen.

  2. Naturen gir positivt påfyll: Det føles godt å være ute i frisk luft, og det føles godt å bevege seg. Det er en følelse de aller fleste av oss kjenner igjen. Roen ute i naturen gir oss positiv energi som vi kan ta med oss tilbake til hverdagen. Vi trenger alle en pause innimellom og naturen er alltid åpen.

  3. Maten smaker best ute: Selv de enkleste måltider smaker bedre på tur. I tillegg er gleden av å lage mat ute stor. Her finnes det ingen grenser for hva du kan lage, og det er kun din egen lyst og kreativitet som setter grenser. Et måltid ute er aldri en dårlig ide!

  4. Det er alltid noe å lære på tur: Turfolk blir aldri utlært, og læringskurven er stort sett ganske bratt. Det dukker alltid opp nye utfordringer og uventede situasjoner, som må håndteres med smil og kreativitet.

  5. En overnatting ute er en skikkelig fin måte å sosialisere på: (Og kanskje spesielt i disse tider). Ute i naturen er det lett å være tilstede, og fokusert på hverandre. Det er få andre forstyrrelser, og de beste historiene og samtalene kommer gjerne frem på den måten, i hver deres hengekøye på morgenkvisten eller rundt bålet på kvelden. GLIMT ble faktisk til på nettopp en slik tur!
Vi ønsker alle en god og vellykket vårovernatting!