Norgesferien: Son - sørlandsidyll på Østlandet

Tekst og foto: Vilde Vollevik, Son Spa, Galleri Soon


Sommeren er rett rundt hjørnet, og i den forbindelse vil jeg tipse dere om en liten by ved Oslofjorden. Jeg er så heldig som har vokst opp i den vakre kystperlen Son, et tettsted som i mine øyne har alt du trenger for en deilig og avslappende sommerdag. Den korte avstanden til havet, uteserveringene, de trange gatene i sentrum og is på brygga. Dette er det nærmeste du kommer sørlandsidyll på Østlandet, og den lille byen er virkelig et sommerparadis.Son ligger kun 40 minutter unna Oslo, og er en perfekt destinasjon for en dagsutflukt. Hit kan du kjøre med bil eller ta toget: Linje L21 Stabekk-Moss, går :15 over hver time fra Oslo S.


Du kan også komme deg til Son med ferge fra Aker Brygge. Den går i sommerhalvåret, og er en fantastisk måte å se Oslofjorden på. På en varm sommerdag er det supert å sitte på taket på fergen. Rutetider for fergen finner du her: https://ruter.no/globalassets/rutetabeller/bat/b21-rutetabell-26032021-30052021.pdf
I Son sentrum finner du koselige hvite hus i trange gater. Det er også en haug av spisesteder, alt fra kafeer og bakerier, til restauranter og barer. Her har du mat for alle og enhver, enten du vil ha italiensk pizza, skalldyrfat eller indisk. På Solsiden Son kan du nyte et godt måltid rett ved bryggekanten, og på Café Oliven kan du kose deg med drinker og pizza i bakgården.


I tillegg til spisesteder finnes det flere små butikker som selger interiør, klær, og lokal kunst. Min favoritt er Galleri Soon, hvor det bugner av kunst, design, klær og smykker. De selger helt unik keramikk fra en rekke lokale kunstnere, men huser også noen av norges aller fremste kunstnere innenfor maleri/grafikk og keramikk/skulptur. Hver gang jeg går inn dørene blir jeg inspirert, så det er helt klart verdt å ta en tur innom!


Galleri Soon i den gamle Meierigården. Foto: Son Spa


Foto: Galleri Soon

Foto: Galleri SoonEn kort gåtur på 15 minutter fra Son sentrum tar deg til Sonstranda, en fin badeplass for store og små. På sommeren er det her de fleste drar for å bade og slappe av på svaberget. Her har jeg tilbragt mange solskinnsdager og sene kvelder med engangsgrill og pølser.
Andre fine badeplasser rundt Sonsområdet er Hulvika, som ligger ca. 5 km nord for Son. Dit kan du gå fra Son sentrum, men du kan også komme deg dit med bil. Et lite stykke unna Hulvika finner du også Krokstrand, en stor badeplass med kiosk, volleyballbane og store gressletter hvor du kan bre ut piknikteppet.Trenger du et avbrekk kan jeg anbefale Son Spa. Der kan du tilbringe et par netter og virkelig koble av. På Son Spa har du tilgang til spaanlegg, treningssenter og stor treningssal, god mat i form av restaurant og buffet, og total avslapning. De tilbyr flere behandlinger og pakker, så du kan virkelig skreddersy ditt eget opplegg. Hotellet ligger rett ved Sonstranda, og en liten gåtur på 15 minutter unna Son Sentrum.


Foto: Son Spa


Bor du i Oslofjordområdet vil jeg anbefale en liten utflukt hit på det varmeste! Velg gjerne en dag med fint vær og sol, da er Son på sitt aller beste.