Norgesferien: Norge på langs med fem sommeraktiviteter


Tekst: Julia Gundersen

Foto: Julia Gundersen, Vilde Vollevik, Unsplash, kreditert under hvert bilde
Blir det Norgesferie på deg i år også? Fra varmende svaberg i sør til midnattssol i nord; vi tar deg med Norge på langs med fem spennende sommeraktiviteter.Sup og surf på Sørlandet

Sørlandet byr på ekte sydenvibber med hvite strender og sjarmerende skjærgård. Sørlandet kan skilte med flest soltimer i Norge, og ikke overraskende trekker det badeglade og ferieklare mennesker fra hele landet. En ny favorittaktivitet hos mange er stående padling. På et padlebrett kan du kombinere lek i vannet, soling og aktivitet. Hele veien fra Arendal til Kristiansand finner du steder som leier ut SUP-brett. Du trenger ingen forkunnskaper, eller kursbevis, noe som gjør det til en tilgjengelig aktivitet for alle.


Hvis du er interessert i å prøve windsurfing finnes det egne kurs hvor du lærer det du trenger for å komme deg opp på brettet. Kursene varer i to timer, og du kan møte opp med eget utstyr eller uten. Sommeren blir helt komplett med strand, sol, sand og surf på sørlandet.


Du kan se nærmere på windsurfekurs her:

https://www.windsurfingkurskristiansand.com/kurstyperHytte til hytte på Hardangervidda


Eventyrlige Hardangervidda er en drøm og et turmål for mange i sommerferien. Valgmulighetene varierer fra dagsturer til betjente hytter til ubetjente og bortgjemte perler. Det store hyttenettverket på Hardangervidda er koblet sammen med røde T-er, som gjør det til en yndet hytte-til-hytte destinasjon. Dagsetappene på rundt 2 mil ender i 3-retters middager med hyttenes egne spesialiteter på menyen. Dagen etter venter en deilig frokost, full termos og nytt pågangsmot før neste etappe. Turer mellom hyttene garanterer en god natts søvn og lettere sekk.


Sommerski på Strynefjellet


Er du en av dem som gjerne kunne stått på ski hele året? Her til lands kan sommeren også bestå av vinter, takket være høye fjell og isbreer som holder på snøen. Sommerskisenteret på Stryn holder åpent fra 1. juni til ut i august, avhengig av vær og snøforhold.

Her er det bare å finne frem skientusiasten i deg, for det verdt å tilbringe en dag eller to i dette unike og vakre brelandskapet en solfylt sommerdag. På Tystigbreeen vil du møte mennesker i fargerik Gore-tex, klare for å kaste seg over og ut bakkene, med store smil i solbrune ansikter. Musikk og god stemning følger med, og du kan ta deg en pause i kafeen med en forfriskende drikke og en matbit, før du fortsetter dagen med lek i snøen.

Høyfjellstur på Helgelandskysten


Litt utenfor Sandnessjøen kan du skimte syv markante fjelltopper, også kjent som de syv søstre. Fjellkjeden består av toppene Botnkrona (1072 moh), Grytfoten (1019 moh), Skjæringen (1037), Tvillingan (945 og 980 moh), Kvasstinden (1010 moh) og Breitinden (910 moh).

De syv søstrene utgjør et populært turmål med merket tursti over toppene, som alle varierer i vanskelighetsgrad. For noen er den ultimate styrkeprøven å bestige alle toppene på en dag, mens for andre er det turen til Skjæringen eller Tvillingene som er målet. De sistnevnte toppene kan gås som egne turer og er godt egnet for turfolk som er i normal form med noe fjellerfaring fra før av. Alle toppene på samme dag er svært krevende; en tur på over 26km og stigning på 3525. Uansett om du bestiger én eller syv topper vil du få en spektakulær utsikt på godværsdagene og et møte med Helgelandskystens unike landskap. Det å gå alle toppene på én dag er en veldig populær, men svært krevende styrkeprøve og krever at du er fjellvant, i god form og forbereder deg godt. Tar du utfordringen kan du dra hjem med en minnerik opplevelse og diplom fra Sandnessjøen og Omegn Turistforening i sekken.

Du kan lese mer om turen over de Syv Søstre her: https://ut.no/turforslag/1111929/de-syv-sstre


Du kan planlegge oppholdet ditt på Helhelandslysten her:

https://visithelgeland.com/no/

bilder fra Wikipedia.no og visithelgeland.comStrandsightseeing og midnattssol i Tromsø

Den arktiske hovedstaden på 69° nord, er idyllisk plassert mellom dramatiske fjell og friske fjorder. Etter en dag med kafébesøk og yrende byliv, kan du nyte fjelltur, kajakk og midnattssol. Sistnevnte kan du oppleve i perioden 19. mai til 26. juli. Kombinasjonen av storbyfølelse kombinert med nære naturopplevelser gjør Tromsø til det perfekte sommerferiemålet for mange. Her er det kort vei fra det menneskeskapte til det helt urørte. Rundt Tromsø kan du besøke mange flotte strender. Kun en gåavstand fra sentrum finner du Telegrafbukta, med muligheter til både piknik og bad. En liten kjøretur tar deg til Kvaløya og Sommarøy hvor du kan utforske det arktiske strandlivet på sitt aller vakreste. Sydentemperaturer er kanskje ikke å forvente, men de kritthvite sandstrendene og det krystallklare vannet vil garantert friste deg til en dukkert.

Planlegg oppholdet ditt i Tromsø her:

https://www.visittromso.no/no


Bilde fra tromsø.havn.no
God sommer!