Norgesferien: Klassikere rundt Gjende i Jotunheimen


Tekst: Vilde Vollevik Foto: Kreditert under bildet

Foto: Vilde Vollevik


Vest i Jotunheimen finner du Gjende, en lang og smal innsjø farget i en smaragdgrønn farge, omringet av spektakulære turmuligheter. Rundt Gjende har du alt; fjellturer, toppturer, fine leirplasser og en haug av andre turmuligheter. Dette er et populært område, men ikke uten grunn! Tilgjengeligheten og naturen gjør dette området til et av de mest besøkte områdene vi har i Norge.


Har du lyst til å ta deg en tur på fjellet, men ikke har tilgang på bil? Området er lett tilgjengelig med Valdresekspressen som går helt inn til Gjendesheim fra Oslo Bussterminal. Som alle populære destinasjoner kan det være mye mennesker i fellesferiene, så vær obs på at du mest sannsynlig ikke er der alene.


Alle turene i denne artikkelen er lett tilgjengelig fra DNT-hytta Gjendesheim.Besseggen - Turklassikeren alle har hørt om!


Hvert år går rundt 50 000 mennesker denne spektakulære turen over eggen. Besseggen er en tur som byr på mye forskjellig - utsikter, lett klyving, oppoverbakker og nedoverbakker. Det høyeste punktet på turen er Veslefjell på 1743 m.o.h. Turen tar mellom 6 til 8 timer inkludert pauser, har en lengde på rundt 13 km, og stigning på 1000 høydemeter. Det er en lang tur, men en vakker tur som helt klart må oppleves!

Les mer om turen her: https://besseggen.net/informasjon/turen-over-besseggen/


Foto: Besseggen.net
Knutshøe - "Lillebroren" til Besseggen og en personlig favoritt


Turen over Knutshøe starter med luftig klyving før du kommer opp på eggen og blir møtt av en helt fantastisk utsikt over Gjende og Leirungsdalen. Mot det høyeste punktet på eggen går du i lett og slakt terreng, før du igjen møter på et luftig parti rett før du når toppen. Videre går det slakt nedover, men fokuset rettes hele tiden mot den fine utsikten og det krystallblå vannet. Fra Knutshøe har du 360 grader med den fineste utsikten. Nedstigningen ender ved slutten av Leirungsdalen, og videre går turen langs dalen tilbake til startpunktet. Det er fint å være litt fjellvant før du går denne turen, for de luftige partiene kan utfordre høydeskrekken. Turen tar ca. 5-6 timer.

Les mer om turen her: https://ut.no/turforslag/114763/knutshe-besseggens-tffe-lillebror


Foto: ut.no
Besshøe - Topptur til "dronninga ved Gjendesheim"


Denne turen tar deg over 2000-meters grensa, rettere sagt 2258 m.o.h. Denne toppturen kan du starte ved Gjendesheim, Bessheim eller Memurubu, men de fleste går den fra Bessheim langs Bessvatnet. Turen er gradert som middels, men har bratte stup på toppen og en del ur. Turen tar rundt 7-8 timer og er 22,5 km lang hvis du velger å gå fra Gjendesheim.

Les mer om turen her: https://ut.no/turforslag/114847/topptur-til-besshe-2258mohFoto: Bernhard Traenkle / Shutterstock
Gjendebu til Memurubu via Bukkelægret


Denne turen er kortere enn Besseggen, men byr fortsatt på de samme fine utsiktene. Turen går fra Gjendebu til Memurubu og tar rundt 4-5 timer. Oppstigningen er på ca. 500 høydemeter og hele turen er 9,5 km lang. De fleste tar båten fra Gjendesheim ut til Gjendebu og tar båten fra Memurubu hjem igjen. Turen har noen bratte partier, men her er det festet kjettinger du kan holde deg godt fast i. Når du ankommer Memurubu har du flere muligheter: sjekk inn på turisthytten, nyt en god middag og en is og gå Besseggen dagen etterpå. Du kan også ta båten tilbake til Gjendesheim og overnatte der. Ellers er det mange fine topper rundt Memurubu du kan utforske, for eksempel Surtningssue.


Foto: Jotunheimen.com
Surtningssue - En enkel, men fantastisk topp på 2368 m.o.h.


Surtningssue er en fantastisk topp og regnes som en av Jotunheimens fineste topper. Fjellet er landets syvende høyeste topp med sine 2368 m.o.h. På toppen har du en helt ubeskrivelig utsikt over hele Jotunheimen på en klar dag. Turen opp til Surtingssue starter ved Memurubu og er på ca. 8-9 km lang. Hele turen tur-retur er på ca. 22 km, og du går en stigning på rundt 1500 høydemeter. Varigheten på denne turen er rundt 9 timer.

Les mer om turen her: https://www.turbanken.no/turbeskrivelser/surtningssue/


Foto: WikipediaFine teltplasser i området:

Leirungsdalen - perfekt utgangspunkt hvis du vil gå Knutshøe

Bessvatnet - fra Bessvatnet kan du gå til Besshøe eller gå Besseggen mot Memurubu

Langs innsjøen Gjende - Perfekt utgangspunkt hvis du skal ta Gjendebåten. Kort vei til Gjendesheim.

På turisthyttene: Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu


Se rutetider til Gjendebåtene som går til Gjendebu og Memurubu her: https://www.gjende.no/Foto: Vilde Vollevik