Norgesferien: 3 perler langs kysten i Vestfold

Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vilde Vollevik, Alexander Ågren


Det første du tenker på når du hører Norgesferien 2021 er kanskje fjord og dal, fjell og vidde. Krystallklare vann og spektakulære utsikter fra Norges 2000-metere. Det er i hvert fall det første jeg ser for meg når noen nevner "Norgesferien 2021".


Midt oppe i feriepraten og sommerplanlegging har jeg vært på utkikk etter fine destinasjoner for ferien som ikke bare er fjell, tur og tung sekk. Jeg fikk en idé - hva med en tur til Vestfold?


Jeg har brukt fire dager på å besøke noen av Vestfolds fineste områder. Langs kysten finner du en haug av perfekte destinasjoner for Norgesferien, og jeg vil trekke frem 3 fine og tilgjengelige plasser.

Flautangen - gapahuk og bålkos


I Sandefjord finner du Flautangen, en plass ved havet hvor du kan overnatte i en gapahuk satt opp av DNT. Du kan selvfølgelig også fricampe her. I området rundt Flautangen finner du gode fiskeplasser og fine bademuligheter. Det finnes en stor parkeringsplass rundt 500 meter fra stranden, og går du enda litt lenger til venstre for sandstranden og gapahuken finner du gode teltplasser langs svabergene.Dere vet den gode følelsen av å ligge på et varmt svaberg? Den fikk jeg virkelig her. På kvelden kan du tenne bål på en av de etablerte bålplassene, grille noen pølser og falle til ro blant lyden av bølger og sjøluft. Har du fiskestang er dette også en fin plass å prøve fiskelykken.
I gapahuken satt opp av DNT kan du i henhold til Friluftsloven etablere camp i inntil to døgn. Det finnes ikke kilde til rent drikkevann på stedet, så husk å ta med nok! Toaletter og søppelkasser finnes, så her er det ingen unnskyldninger for å la noe bli igjen.


Foto: Sandefjord TuristforeningUla - deilige svaberg og buldring


I Larvik kommune tar kyststien deg gjennom de mest idylliske områder. En fin perle er Ula, som er en helt fantastisk plass med en deilig sandstrand, varme svaberg og ikke minst - et buldremekka uten like. I området rundt Ula finner du hele 111 linjer, gradert fra 3 til 7C. Her kan man virkelig leke seg i huler og på store steiner i vannkanten, og til slutt - ta et deilig bad i krystallklart vann.Vil du overnatte her kan du bruke Ula Campingplass som ligger rett ved stranden. Her kan du sette opp teltet ditt mot betaling. Toaletter og vann finnes også. Vil du fricampe kan du prøve deg til høyre for stranden, og her kan du være så heldig og finne en liten flekk til teltet ditt, eller trær til hengekøyen. Vårt tomannstelt fikk akkurat plass på en liten grønn flekk på svaberget, og vi nøt denne teltplassen til det fulle.


Ula er litt av en lekeplass! Her har vi hatt det skikkelig gøy, og kjedet oss ikke et eneste sekund.

Hvasser og Tjøme


Hvasser i Færder kommune er naboøya til Tjøme og byr på fabelaktig sommeridyll. Det er ikke lett å forstå hvor man kan telte og ikke på denne øya, for her tilhører store områder Færder nasjonalpark hvor dyre- og planteliv skal bevares. Heldigvis finnes det fine områder utenom nasjonalparken og Lilleskagen er ett av disse områdene hvor du kan telte fritt (husk Allemannsretten). Her har du perfekt utgangspunkt for utflukter på både Tjøme og Hvasser.


Etter en liten gåtur fra parkeringsplassen ved Lilleskagen ankommer du denne vakre sandstranden. På en fin dag er denne stranden like bra som "syden". Går du langs svaberget til venstre for stranden finner du flere gressletter hvor du kan sette opp teltet.Lilleskagen er full av fine teltplasser!
Moutmarka på Tjøme er en del av vakre Færder Nasjonalpark. Her finner du et rikt dyreliv og blomster i de fineste farger. Gjennom dette området går kyststien som tar deg forbi grønne sletter, svaberg og rullesteiner. Er du på Tjøme er det absolutt verdt et besøk!

En annen serverdighet på Tjøme er vippefyret på Verdens ende, helt sør på øya. En liten tur rundt vippefyret og ned i den lille havnen og ut på svabergene anbefales!


For inspirasjon og flere turforslag kan du klikke deg inn på ut.no - Tjøme og Hvasser.


Foto: Visit TjømeForslag til bilrute med utgangspunkt i Oslo:


Dag 1: Oslo - Sandefjord - Telte på Flautangen

Dag 2: Ula i Larvik, telte på Ula camping eller fricampe til høyre for stranden

Dag 3: Hvasser - Is på brygga i Sandøsund, liten tur til Fynsletta og telte på Lilleskagen

Dag 4: Tjøme - Verdens ende og Moutmarka