Norgesferie: På veien over Vestlandet


Tekst: Julia Gundersen Foto: Julia Gundersen, LasseÅrets Norgesferie startet på veien. På veien over Vestlandet med vind i håret, snødekte topper og lange lyse sommerkvelder. Veien var målet, og den ble til mens vi kjørte.Årets Norgesferie startet med en toukers biltur fra Oslo, over Strynefjellet, gjennom Vestlandet, via Sogndal til Stavanger. Det ble en tur full av små stopp, fullspekket med fine utsikter, is og bading. En ganske perfekt bilferie med andre ord.


Det er mange alternativer til stoppesteder og aktiviteter på veien, og ruten her er bare én av mange måter å legge opp turen på. Vi sov i bilen stort sett hele turen, men det er ikke langt mellom campingplasser og overnattingssteder, hvis det er mer aktuelt. Vestlandet er også fullspekket av opplevelser, gåturer og aktiviteter; noe for enhver smak. Håper du lar deg inspirere. Bilferie er en fantastisk måte å oppleve Norge på!Etappe 1: langkjøring Oslo - Stryn
Strekning: Oslo - Stryn Sommerski

Distanse: 472 km

Tid: 6-7 timer (legg inn god tid til stopp langs veien)

Høydepunkt: Kaffestopp i Lillehammer, elvelangs i Otta, ski på Stryn Sommerskisenter, snødekte topperEn lang dagsetappe, men vakker på alle måter. Tanken her var å komme et godt stykke fra Oslo og opp på fjellet, slik at følelsen av å være på tur virkelig kunne synke inn. Det gjorde den helle før enn siden. Snødekte vestlandsfjell møtte oss i all sin prakt, og ønsket oss velkommen til høyden.


Denne etappen tar deg forbi Lillehammer, hvor det passer med et lunsjstopp og en kaffepause. De koselig gatene i OL-byen er innbydende og fulle av sjarm og varme, og det passet perfekt med en gåtur etter omtrent to timer i bil. Ta en storhandel her eller i Otta før du beveger deg over fjellet, hvor det er litt lenger mellom matbutikkene.


Målet vårt for dagen var Stryn Sommerski, hvor vi skulle parkere for kvelden, klare for å stå på ski neste dag.

Etappe 2: Stryn - Sogndal

Strekning: Stryn Sommerski - Sogndal

Distanse: 139 km

Tid: 2,5 timer (Vi brukte omtrent 5 timer medregnet stopp) Høydepunkt: Taubane eller Via Ferrata i Loen, karakteristiske fjell i Olden, badestopp i Utvik, en tur til Supphellebreen, gåtur i Sogndals koselig gater
En desidert kortere reise i antall kilometer, men den tok allikevel en god dag. Det er mange steder verdt et stopp langs veien. Her kjørte vi blant annet gjennom fjordbyene Loen og Olden for å nevne noen kjente perler. Vi måtte finne en unnskyldning til å stoppe over alt, var det ikke det ene så var det det andre, taubane her, is der, og hvert eneste stopp gjorde turen ett hakk rikere.


Vel fremme i Sogndal skulle vi nyte en liten fjordferie noen dager; her skulle vi hvile og fylle på med proviant til neste etappe. Sogndal er et perfekt utgangspunkt for flere fine gåturer og besøk til kjente isbreer som for eksempel Supphellebreen (en av armene til Jostedalsbreen), og utsiktstoppen Molden.

Etappe 3: Sogndal - Fonna
Etappeinfo

Strekning: Sogndal - Folgefonna

Distanse: 229 km

Tid: 5 timer

Høydepunkt: En vandretur i historiske Lærdal, Fossefall og fjordutsikt i Gudvangen, utsiktspunktet Stegastein ved Aurland, Flåmbanen, Folgefonna SommerskiEn fantastisk tur gjennom Lærdal, Gudvangen , Flåm og Voss, alle steder som er svært vakre og bildevennlige. Frodige daler stod i kontrast til klart blått fjordvann. Utsiktspunktet Stegastein over Aurdal gav oversikt og unik utsikt over fjorden. Det var lett å nyte hver eneste bit av denne etappen. Målet for dagen var isbreen Folgefonna, hvor enda et sommerskisenter ventet.


Det ble noen gode timer bak rattet, men det ble også noen gode stopp på veien for nyte en is eller utsiktspunkt. De to ferjeturene på denne etappen var også høydepunkt som brøt opp bilkjøringen og bød på det lille ekstra.

Etappe 4: Fonna- StavangerStrekning: Folgefonna - Stavanger

Distanse: 269 km

Tid: 5 timer

Høydepunkt: Vandretur i Odda, Strandlek og surfing på Jæren, Softis på Ølbergstranda,Den siste offisielle etappen på årets første biltur ble et adjø med fjell og fjord, og et hei til strand og sjø. Vi forlot fjellene og dro til Stavanger og Jæren, for noen rolige dager på stranda, med sand mellom tærne og saltvann i håret. Jæren er det perfekte stedet for vannaktiviteter. Vi fikk virkelig lekt fra oss de siste dagene på tur før vi vendte panseret hjemover.Veien videre:

Fra Stavanger kjørte vi langs kysten tilbake til Oslo, med et stopp i både Kristiansand og Arendal for litt Sørlandsidyll. Etappen kan også kjøres i ett strekk om man ønsker det.
God Sommer!