Mitt friluftsliv gjennom 4 årstider

VÅR


Våren er uforutsigbar og i april kan du møte på alle fire årstider på én dag. Likevel er våren en fantastisk tid der naturen og dyreliv våkner til live. Dagene blir lengre, og vi er mer ute. Mørket som på vinteren brer rundt oss som et tungt teppe forsvinner gradvis, og før du vet ordet av det er 17. mai rett rundt hjørnet og jobben ber om planene dine for sommerferien. Våren er en tid for planlegging, glede og en tid for å vinke farvel til vinter, snø og kulde.

SOMMER


Sommerens utenetter er ofte preget av sol, varme, svette sokker og god stemning. En god dose mygg og en stor dose myggstikk. Jeg forbinder sommerens friluftsliv med roadtrips til Vestlandet, fjellturer og klamme telt. Kø opp til Romsdalseggen og parkeringsplasser stappfulle av biler. Mennesker i alle aldre og fasonger nyter den norske fjellheimen, og det blir jeg så glad for å se. Alt er jo mye lettere om sommeren; sekken er lettere, sinnet er lettere, soveposen er lettere. Det eneste jeg hvert år synes er vanskelig er følelsen av at jeg ikke gjør nok. At jeg ikke bestiger nok fjell eller besøker de fineste fjordene. At jeg ikke er på den kuleste roadtripen eller gjennomfører det største eventyret. Alle skal gjøre alt, og det skal skje fort. Og da har man noe gøy å fortelle i lunsjen når hverdagen er tilbake. Før jeg vet ordet av det er sommeren over, men jeg lengter ikke tilbake, for fremfor meg er høsten med temperament, fargespill og nye utfordringer.

HØST


Høsten forbinder jeg med forandring. Dette er en årstid som markerer en ny start, enten det er et nytt skoleår eller å dra på jobb etter en lang ferie. Overgangen fra august til september er langsom og nesten umerkelig, men treffer meg likevel i fleisen. Det er nesten som at høstmånedene er tre forskjellige årstider i seg selv. Først kommer sensommeren, noen dager med sol, andre dager med regn, men vi er opptatte med fadderuke og jobb, og legger kanskje ikke merke til det. Så kommer de vakre høstfargene og maler landskapet i de utroligste farger. Jeg blir like sjokkert over hvor fint det er, hvert eneste år. I november blir det stadig mørkere, været er vått og vi er ikke helt sikre på hva det er som skjer. Tursekken blir tyngre - nå må jeg ha med to liggeunderlag, en tykkere sovepose og mer klær. For meg betyr det også mer kos, mer kakao og mat på bålet. Jeg tviholder på høstens friluftsliv mens jeg innerst inne gruer meg til vinteren.

VINTER


Vinteren på Østlandet har ikke vært noe å skryte av. De siste årene har vinteren vært som en evig senhøst, med regn og vind og 2- grader. Det er færre som besøker marka, og leirplassene står tomme. Jeg ser på det som en fin mulighet til å nyte skogen for meg selv, være uforstyrret i naturen og lytte til stillheten. Som regel er det mørkt når jeg drar ut, og verden blir begrenset til det hodelykten min klarer å lyse opp. Å sette opp telt i mørket, holde kroppen varm, få en god natts søvn - dette er mye vanskeligere på denne tiden av året. Likevel er vintercamping noe av det jeg liker aller best, kanskje fordi det får meg til å føle meg sterk og selvstendig?