Matvettregler for langturen


Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vilde Vollevik og Julia Gundersen

Denne artikkelen er også postet på Chillout.no


Du skal ut på tur, og denne gangen planlegger du en lengre tur over flere dager. Ruten er tegnet opp og du har funnet utstyr. Du skal kanskje være borte i et par uker, og du gleder deg til å kjenne på den kriblende eventyrfølelsen.


Nå gjenstår det bare én ting; hva skal du spise på turen?Det er ikke lett å planlegge mat for de lange turene med sekk på ryggen. Ikke nok med at sekken fylles opp med turutstyr og klær, nå skal du ha med deg en god del mat også. Mange faktorer spiller inn, som vekt, energi, næringsstoffer og smak. Fokuset er ikke rettet mot å kokkelere de deiligste oppskrifter over bålet, men heller på å pakke fornuftig slik at du ikke blir gående sulten og sliten på tur. Et sett med matvettregler er fint å ha i bakhodet som en guide og inspirasjon når du pakker mat til den neste langturen!


MATVETTREGEL NR 1

Spis nok - få i deg nok energi


Hvor mye vi skal spise på tur er svært individuelt og avhenger av hva slags type tur du skal på. Aktivitetsnivå, terreng og vekt på ryggen er med på å avgjøre energiforbrenningen. Med tung sekk forbrenner en voksen person rundt 5000 kalorier på et døgn. Det betyr også at en langtur ikke er tiden for å holde igjen på kaloriene. Her gjelder det at du får i deg masser av mat, slik at energinivåene opprettholdes og turen blir en fin opplevelse.


Er det kaldt ute brenner du flere kalorier fordi kroppen bruker ekstra energi på å holde deg varm. På vinterturer er det derfor ekstra viktig med masse, næringsrik mat! Er turen du skal på krevende over flere uker kan det være lurt å regne ut kaloribehovet ditt for å sørge for at du får i deg tilstrekkelig med energi. Og husk - du kommer til å bli mer og mer sulten for hver dag som går!

MATVETTREGEL NR 2

Spis variert og inkluder alle næringsstoffene


En frokost rik på karbohydrater vil kickstarte kroppen og gi deg energi nok til å gå kilometerne. En stor bolle havregryn eller noen skiver grovt brød frigjør energien jevnt utover dagen og hindre det store blodsukkerfallet. Til lunsj er det viktig å fylle på med karbohydrater, men også fettrike matvarer, som nøtter og smør. Fett inneholder dobbelt så mye energi som karbohydrater og livsviktige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Fett er viktig for både metthetsfølelse og jevn energi gjennom hele dagen!


Til middag er det på tide å fylle opp proteinlagrene slik at musklene kan bygge seg opp igjen gjennom natten. Kjøtt, fisk, kikerter og linser er gode proteinkilder. Ikke nøl med å steke middagen i en stor skje smør eller olje, og spis gjerne en neve nøtter før du legger deg. Da er du klar for en god natt søvn og morgendagen!


Frysetørket turmat er et godt alternativ til de lengre turene. Fordelen er at måltidene inneholder mye energi, alle næringsstoffer og god smak, ulempen er at denne typen mat ofte kan bli dyrt i lengden.

MATVETTREGEL NR 3

Husk å planlegge maten etter den type tur du skal på


Matens holdbarhet avhenger av vær og temperatur. Skal du på sommertur i varmen eller vintertur i minusgrader? På sommeren er det vanskeligere å holde maten frisk i sekken. Sjokoladen smelter og alt får kortere holdbarhetstid. På vinteren fryser alt som er flytende, så smøreost på tube er kanskje ikke det beste alternativet. Fersk frukt og grønnsaker er godt, men holder seg dessverre ikke så bra i ryggsekken over lengre tid. Vil du tilsette ekstra smak på maten kan ingefær og hvitløk holde seg godt i sekken i mange dager.

I varmen er det viktig at du spiser salt mat, særlig om du er i høy aktivitet og svetter mye. På vinteren er det en fordel å spise varm mat, gjerne supper, som både metter og varmer kroppen innenfra.


Tenk også over hva som er fokuset på turen. Er det viktig at matlagingen skal være lett og ta kort tid, slik at du kan fokusere på å bevege deg over lange avstander? Eller har du rom til å bruke tid på litt kokkelering gjennom dagen? Det er også svært nyttig å skaffe en oversikt over turisthytter og andre hytter i det området du skal - kan du supplere med proviant fra hyttene, eller må du bære alt du trenger selv gjennom hele turen?MATVETTREGEL NR 4

Få i deg nok væske


Det er lett å glemme å drikke nok vann på tur, spesielt om været er kjølig og du ikke merker at du svetter. Når kroppen er i konstant bevegelse med tung sekk på ryggen trenger den noen gode liter med væske for å fungere optimalt. Minn både deg selv og turkameraten din på å ta drikkepauser, og ha alltid vannflasker med vann i sekken. For å gjøre vannet litt mer spennende kan du pakke med noen poser istepulver, eller koke opp te du kan ha på termos gjennom dagen.MATVETTREGEL NR 5

Aldri spar på kosen og det lille ekstra


Har du ikke med nok snacks og søtsaker kan dagene fort bli ekstra tunge og føre til "ut på tur, ALLTID sur". En sjokoladebit eller to gjør både sinnet og motbakkene lettere. En neve nøttemiks kan redde deg fra det fryktede blodtrykksfallet, og en kopp varm kakao som kveldskos - finnes det egentlig noe bedre?

Det er også viktig at du ikke blir matlei. Det er ikke mye som skal til for å løfte måltidet - ofte er det kun en liten beholder med krydder eller en buljongterning som gjør matopplevelsen betydelig bedre.MATVETTREGEL NR 6

Velg lette matvarer som inneholder mye energi


Den største utfordringen med å planlegge mat til lengre turer er å holde vekten lav, men energinivået høyt. Det gjelder å finne matvarer som er lette, men som inneholder nok kalorier til at kroppen fungerer optimalt.


Her er en liste over typiske matvarer som er fine å ha med på langturen:

 • Pulverdrikke (brustablett, iste, kaffe, toddy, kakao og te)

 • Snabbkokt risengrynsgrøt m/tørrmelk, sukker og kanel

 • Ferdigblandet tørr-mix (Pannekaker, vafler osv.)

 • Suppeposer fra Toro, f.eks ertesuppe

 • Tørket kjøtt, som spekepølse

 • Havregryn m/tørrmelk og frøblanding (linfrø, solsikkefrø osv.)

 • Tørket frukt

 • Nøttemiks

 • Sjokolade

 • Frysetørret mat (f.eks Real Turmat, Firepot, Summit to Eat osv.)

 • Potetgull (stikk hull på posen slik at du bærer med deg minst mulig luft)

 • Bacon

 • Egg på flaske

 • Nudler

 • Potetmos

 • Makrell i tomat på tube

 • Kremost på tube

 • Grovt brød eller polarbrød

Eksempler på måltid til lengre turer

Til lengre turer er det vanlig å planlegge tre måltider, pluss snacks. Jo lengre turen er, jo mer sulten blir du for hver dag som går. Husk å ha dette i bakhodet!

Eksempel 1:

Frokost: Havregrøt med røde linser, sukker og kanel

Lunsj: Potetmos med spekemat, nøtter og sjokolade

Middag: Real turmat

Dessert: Te og sjokolade

Eksempel 2:

Frokost: Havregrøt og nøtter

Lunsj: Stekt egg/omelette med polarbrød og stekt bacon

Middag: Ertesuppe med røde linser og spekemat

Dessert: Kakao og nøtter

Matlagingsutstyr


På lange turer kan sekken fort bli tung, og derfor bør du også prioritere lett matlagingsutstyr. Legg vaffel- og toastjern hjemme, og ta kun med det absolutt nødvendige. Et lett og kompakt kokesystem som Jetboil eller Primus Lite+ er passende for de lengre turene der du kun trenger å koke opp vann til havregrøt, potetmos og frysetørket turmat. Stekepanne og større kjeler bør være laget i aluminium.
Lykke til på langturen!