Lys i de mørkeste månedene


Tekst og foto: Julia Gundersen og Vilde Vollevik


De aller mørkeste månedene av året har kommet. De fleste av oss kjenner litt på mørkeredsel, og dørstokken blir høyere i takt med mørkere netter og kaldere temperaturer. Men mørket trenger ikke være en stopper, det finnes heldigvis både gode triks og hjelpemidler for å gjøre det overveldende mørket litt mer håndterlig. Mørket kan være noe av det fineste som finnes, om du velger å se det fra riktig perspektiv, i riktig lys.

Det er helt naturlig å være litt usikker på utenetter i høst -og vintermørket, men usikkerhet og mørkeredsel kan snus om til å bli en unik stund under stjernene med hjelp av gode lyskilder som skaper hygge. Noen ganger skal det ikke mer til enn et varmende bål eller en koselig lykt kombinert med en god historie for å glemme mørket rundt deg. Begynn med å vende deg til mørket et sted du er kjent. Tenk over hvorfor du redd, hva det kommer av, og om det egentlig er noe å være redd for. Stjernehimmelen, bålet, en podkast på øret og god mat vender oppmerksomheten til den gode stunden, uansett hvor mørkt det er.

En hodelykt er uten tvil det viktigste lyset du tar med deg. Den trenger du både til anmarsjen og til å pakke ut hengekøya når du kommer frem. Det blir tidlig mørkt på høsten og vinteren, og det ikke så uvanlig at mørket allerede har begynt å komme i det du når frem til campen. Velg en allsidig hodelykt som har ulike lysstyrker i tillegg til rød lys. Rødt lys blender ikke turkompisen og du mister ikke nattesynet. Når du beveger deg trenger du mer lys enn når du sitter stille.


Trenger du en lykt du både kan gå tur med og bruke i leiren bør du med fordel velge en hodelykt som har en styrke på rundt 300 lumen på sitt lyseste. Petzl sin hodelykt Tikka, er et eksempel på en allsidig turlykt til turer i lavlandet. Den har tre lysstyrker med 300 lumen på det sterkeste i tillegg til rødt lys. Tikka bruker enten tre AAA batterier eller et oppladbart batteri som kan kjøpes ved siden av.

Godt plassert i leiren gjelder det å skape hygge. Da er det på tide å ta frem lykter og lys som skaper god stemning og kos, enten inne i teltet eller på utsiden med nattehimmelen over dere og kakaoen godt plasser mellom hendene.


To lykter som har blitt våre nye turfavoritter er den sammenleggbare lykta Crush Light fra Goal Zero og den oppladbare ReMoji fra Black Diamond. To teltlykter med flere funksjoner og lysstyrker. Vi har blitt helt hekta på lykter som kan lades opp! Vel hjemme fra tur er det bare å plugge de inn i veggen så har du lys til neste tur, uten å måtte tenke på å kjøpe batterier.


Crushlight fra Goal Zero kan lades opp med et lite solcellepanel i tillegg til å kunne lades opp med USB. Den har tre lysstyrker og en flimrefunksjon som minner om et levende lys – en funksjon som har blitt mye brukt. CrushLight har et varmt og koselig lys, maks lysstyrke på 60 lumen, som holder fint til å bruke inne i teltet, eller til å lese på "senga". Den har også fargelys, i alle regnbuens farger.ReMoji fra Black Diamond har en lysstyrke på 100 lumen, og kan dimmes. Den tar veldig lite plass til å være en så god lykt, og har en form som gjør at den lyser "rundt"seg i stedet for bare rett ned. Perfekt til å henge opp inne i teltet eller over hengekøya. Vi ville ikke vært foruten den oppladbare funksjonen, og krokene i toppen av lykta som gjør at den kan festets nesten hvor som helst.

Hvis du har litt mer plass i sekken, eller skal bruke lykta på en hytte er SunBell fra BRIGHT å anbefale. Denne lykta kan lades opp med vegglader eller via det tilhørende solcellepanelet. I tillegg fungerer SunBell også som en mobillader, noe som kan komme godt med på tur! Det unike med denne lykta er at selve LED-lyset har en bøyelig "hals" som enten kan lyse ned som en lanterne, eller tas ut og brukes som et mer presist leselys. Dette er en allsidig lykt som dekker de fleste behov, enten du er på hytta uten strøm eller på telttur.

Bål er også en fin kilde til både lys og varme, og er en veldig koselig måte å holde mørkeredselen borte på. Gleden av et bål er stor i de mørke månedene, gjerne i selskap med gode turkompiser. Bålet erstatter imidlertid ikke en lykt eller hodelykt - det skal alltid med i sekken uansett. Skal du tenne bål er det viktig at du tar med deg det du kan av brensel hjemmefra og bruker anviste bålplasser, for å ikke gjøre unødvendig skade på naturen. Tenk sporløs ferdsel!


Husk at lykter med sterk lysstyrke har litt kortere levetid, så tenk deg godt om hvor mye lys du faktisk trenger. Er det kveldsturer i skiløypa eller løpeturer i høstmørket trenger du mer lys og ikke nødvendigvis like lang lystid. Skal du ha en flere timers lang anmarsj til leiren trenger du ikke like mye lys, men godt med tid. Lyktene du bruker i leiren er for det meste til stillesittende kos, og bør vare lenge, men trenger ikke å gi det sterkeste lyset. Både hodelykter og andre lys har gjerne informasjon om dette på baksiden av pakningen, noe som er verdt å lese seg opp på.

Det viktigste er at du velger lykter du vet du kommer til å ta med deg på tur og har mye glede av. Husk å lade opp lyktene mellom hver tur, eller sjekke at batteriene fortsatt fungerer. Anbefalingen er å ha med ekstra lykter og ekstra batterier når du skal på tur i mørket.Vi håper dere får mange fine turer i høst -og vintermørket fremover. Ikke la dørstokkmila og usikkerheten stoppe dere!