Inspirerende kokebøker til tur, middag og hverdag

Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vlide Vollevik, Norli, Ark, Kagge Forlag, AdlibrisMat på tur - kunsten å imponere med et stormkjøkken

av Erling Kagge


Synes du det er vanskelig med mat på tur? I denne boken deler eventyrer og polfarer Erling Kagge sine beste oppskrifter på turmat.


"Primitive kjøkkenforhold er ingen hindring for å servere fristende og god mat".


100 oppskrifter og tips gjør at du aldri trenger å ty til en kjedelig nudelpakke på tur, noen gang. Her finner du noe for alle og enhver; mat til langturer og familievennlige bålmiddager. Det aller beste med denne boken synes jeg er bildene - de fanger fine øyeblikk fra turer og friluftseventyr.


Den grønne maten - Mat for alle som bryr seg om god smak, egen helse og miljøet

av Aicha Bouhlou


Denne boken er full av mat inspirert av landene rundt Middelhavet. Oppskriftene er proppfulle av grønnsaker og spennende krydder, og alt kan kjøpes i norske matbutikker. Denne boken blar jeg i hvis jeg vil by middagsgjester på deilige småretter, eller hvis jeg skal ta med en rett til tapas. Tanken bak boken er å rette fokuset mot det å spise grønt både for nytelsen og miljøet, selv om man ikke er vegetarianer eller veganer.


I boken finner du oppskrifter på libanesisk meze, curries, supper, deilige vegetariske middager og mye, mye mer. Her er det mye farger som inspirerer til et kosthold rikt på grønnsaker.


Veganmat på sitt beste

av Jane H. Johansen


Da jeg ville teste ut et vegansk kosthold var denne boken en livredder. Forfatteren har kommet frem til mange utrolig gode oppskrifter som gjør vegansk mat spennende og smakfullt. Jeg var redd for å ende opp med å spise grønnsaker og salat til hvert måltid, men denne boken lærte meg at det finnes mange gode plantebaserte retter som både metter og fungerer i hverdagen.

Fattig student

av Karen Elene Thorsen


Denne kokeboken vet jeg er populær, men jeg vil likevel ta den med her. Når jeg ikke aner hva jeg vil lage til middag blar jeg ofte i denne boken for å finne inspirasjon til en ny og god hverdagsrett. Det fine med disse oppskriftene er at de er laget på få ingredienser som koster lite, perfekt for studenttilværelsen. I tillegg inneholder boken mange tips til ukesmenyer til 200 kr, spesielt rettet for de som ønsker å ukeshandle eller har en travel hverdag.

Maten er min medisin - Ayurveda på kjøkkenet

av Janes Vaidya


Oppskriftene og tipsene i denne boken baserer seg på den indiske helselæren og livsfilosofien ayurveda. Forfatteren er selv ayurvedapraktiserende og har kommet frem til 80 vegetariske oppskrifter som vil hjelpe deg å oppnå balanse i kroppen og opprettholde god helse. I denne boken møter det indiske kjøkken nordiske tradisjoner, og her kan du velge i alt fra supper, gratenger og paier, til desserter, frokoster og krydderblandinger.


"Innen ayurveda handler det framfor alt om å spise i henhold til kroppstypen sin for å oppnå balanse i kroppen og på lengre sikt også i livet. Mange oppskrifter er komplettert med råd om hva vi skal unngå eller bytte ut dersom vi har bestemte problemer og spiser mat som kroppen vår kanskje ikke har godt av. I bokens kapitler er det oppskrifter som er merket med kroppstypene "VATA", "PITTA" og "KAPHA". Skjemaer og tabeller hjelper oss til å finne fram til hvilken kroppstype vi har.

Dersom vi bare følger måltidsprogrammet til Janes Vaidya gjennom fem trinn, vil vi kjenne oss friskere og sterkere allerede etter tre uker!"