Hjemmelaget påskegodt - 3 typerFyll påskeegget med noe hjemmelaget denne påsken!


Jeg har testet ut tre oppskrifter på hjemmelaget påskegodt, og selv om jeg hadde mine tvil gikk det overraskende bra! To av oppskriftene minner om standard påskegodt; marsipan, kremfyll og sjokoladetrekk. Den siste er en "sunnere" variant, perfekt som snacks i matpakken på påskeferiens turer i skog og mark.
For å få ordentlig påskefølelse brukte jeg gult kokosstrøssel på to av oppskriftene, og slik lager du det:


10 ss kokosmasse

1 ts konditorfarge på tube

1-2 ts vann

Bland konditorfargen inn i kokosmassen med en skje, tilsett vann for å jevne ut fargen.


 


Påskeegg med kremfyll


Dette er den mest "avanserte" av oppskriftene, men den er også helt klart den aller beste! Utfordringen med denne oppskriften er at det er litt klissete å forme eggene, men med litt ekstra melis og en våt klut tilgjengelig har det ingen ting å si. Jeg må si jeg koste meg med å lage disse eggene, og ikke minst å spise dem etterpå! Kremfyllet er himmelsk, og minner om de små påskeeggene du får kjøpt på butikken i lilla kartong.


Jeg brukte gult kokosstrøssel som pynt over eggene, men du kan også bruke tutti frutti kakestrøssel eller noe annet. Du kan også tilsette appelsinjuice i kremfyllet for en friskere smak.Ingredienser 10-12 egg

150 g søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)

100 g smør, romtemperert

0.5 ts salt

ca. 350 g melis

1 ts vaniljesukker

150 g kokesjokolade, lys

1 ts delfiafett

Gul kokosstrøssel (se oppskrift i starten av artikkelen)Fremgangsmåte


1. Visp sammen kondensert melk, smør, salt og vaniljesukker, og tilsett melis litt etter litt til du får en kremet konsistens.2. Når kremen er fast kan du rulle små egg med ca. 1/2 ss krem. Er kremen for klissete til å forme kan du tilsette mer melis, og i tillegg bruke melis på hendene. Uansett er dette klissete å holde på med, men hold ut!3. Plasser eggene på bakepapir på en tallerken og sett det i kjøleskapet i ca. 1 time slik at kremen stivner.


4. Knekk opp sjokolade, tilsett delfiafett og smelt over vannbad. La sjokoladen kjøle seg ned i ca. 10 minutter før du begynner å dyppe eggene.5. Ved hjelp av to gafler dypper du forsiktig kremeggene i sjokoladen og legger det på bakepapir. Dryss over gul kokosmasse med en gang.6. Sett eggene i kjøleskapet til sjokoladen stivner, ca. 30 min. Skjær bort kantene på sjokoladen om du ønsker.


Eggene holder seg best i kjøleskapet, i en lufttett boks. 


Påskemarsipan


Dette minner om den typiske påskemarsipanen som blir solgt i butikkene hver påske. Oppskriften kan gjøres veldig mye lettere ved å kjøpe ferdiglaget marsipan på butikken, men om du ønsker å lage marsipanen selv kan jeg anbefale denne oppskriften: https://www.matprat.no/oppskrifter/kos/hjemmelaget-marsipan/
Ingredienser 10-12 egg

400 g marsipan

1/2 tube gul konditorfarge

150 g kokesjokolade, lys

1 ts delfiafett

Kakestrøssel (tutti frutti)


Fremgangsmåte


1. Del opp marsipanen i to deler og farg den ene delen med gul konditorfarge. Drypp konditorfargen i marsipanen og masser det godt inn. Jeg gjorde dette i flere omganger for å få en jevn gulfarge i marsipanen.2. Lag små, flate sirkler av den hvite marsipanen. Lag deretter små kuler av den gule marsipanen og plasser de midt i sirklene. Det jeg hadde til overs trillet jeg til små pølser. For å unngå at det blir klissete kan du bruke melis i hendene. Sett marsipanen i kjøleskapet mens du smelter sjokolade.3. Knekk opp sjokolade og legg det i en bolle. Ha oppi delfiafett. Sett bollen med sjokolade over et vannbad til sjokoladen smelter. Når det har smeltet kan du røre rundt for å jevne ut.


4. Fjern bollen fra vannbadet og la den kjøle seg ned i rundt 10 minutter.


5. Ved hjelp av gafler dypper du marsipanen i sjokoladen til det blir dekket. La overflødig sjokolade renne av før du plasserer det på bakepapir.
6. Når du har dyppet all marsipanen i sjokolade og plassert det på bakepapir strør du over tutti frutti strøssel. Sett deretter marsipanen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet, ca 30 minutter. Skjær gjerne kantene fra smeltet sjokolade rundt marsipanen før servering.


Marsipaneggene holder seg best i kjøleskapet.
 

Havrekuler med kokos


Disse havrekulene er et sunnere alternativ til påskegodt. Havrekuler er noe jeg lager året rundt, og jeg elsker å ha det med på tur eller som en liten dessert etter middag. Disse kulene er mettende, en eller to kuler holder i massevis. Du kan gjerne tilsette finhakkede nøtter eller diverse typer frø om du ønsker.Ingredienser 15-18 havrekuler

5 dl havregryn

2 ss bakekakao

1/2 ts salt

2 dl svart kaffe

2 ss kokosolje (du kan også bruke smør)

2 ss honning

1/2 appelsin, saften

Gul kokosstrøssel (se oppskrift i starten av artikkelen)Fremgangsmåte


1. Kok opp 2 dl svart kaffe. Bland inn honning og saften fra en halv appelsin i kaffen. Rør godt slik at honningen løser seg opp. La kaffen kjøle seg ned i kjøleskapet.


2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle.
3. Smelt 2 ss kokosolje til det blir flytende ved å ta det i mikrobølgeovn eller i en liten kjele på lav varme.


4. Når kaffen har kjølt seg ned blander du alle tørre ingredienser med våte ingredienser. Bland godt sammen, og smak gjerne til med ekstra sukker eller ekstra havregryn om røren blir for flytende. Det skal være mulig å lage små baller uten at røren faller fra hverandre.


5. Fordel gul (eller hvit) kokosmasse på en tallerken. Form havregrynet til små baller med hendene og rull dem i kokos til de er dekket jevnt over. Sett på en tallerken.6. Når alle havrekulene er rullet setter du dem i kjøleskapet til de blir stive. Kulene holder seg best i kjøleskap, og kan også fryses ned. 

Kanskje dere blir inspirert til å teste å lage årets påskegodt selv? I så fall, håper det smaker!


God påske! 🐣