Hjemmelaget frøknekkebrød

Tekst og foto: Vilde


Jeg elsker all slags brødmat, og i det siste har jeg eksperimentert mye med baking av eget brød. Jeg har enda ikke mestret kunsten å lage deilig og luftig gjærbakst, men knekkebrød derimot, det er ikke så vanskelig! Denne oppskriften gir utrolig gode og ikke minst mettende knekkebrød.


Jeg er dårlig på å følge eksakte oppskrifter, så hvis du prøver ut denne oppskriften er det helt greit at ikke alt er nøyaktig etter de oppgitte målene. Prøv deg frem og bruk gjerne andre frø om du ønsker det.


Ingredienser:

2-3 dl havregryn

3 ss chiafrø

2 ss linfrø

1 ss solsikkefrø

1 ss sesamfrø

1 ss gresskarkjerner

2 dl vann

1 eggehvite

1 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts kanel


Fremgangsmåte


1. Bland alle ingrediensene i en bolle og la det stå en stund (10-15 min) slik at chiafrøene og linfrøene får sugd til seg nok væske. Disse frøene binder "røren" sammen.

2. Spre røren i et tynt lag på bakepapir over en langpanne. Strø gjerne litt ekstra solsikkefrø eller gresskarkjerner over. Jeg lagde to omganger med knekkebrød, på den ene strødde jeg over urtesalt, på den andre strødde jeg over havsalt og tørkede chiliflak.3. Knekkebrødet stekes på 160 grader i 30 minutter midt i ovnen. Hvor lenge og hvor varmt kan variere fra ovn til ovn og avhenger også av hvor tynt du sprer røren utover. Her er det egentlig bare å prøve seg litt frem og følge med.4. Når knekkebrødet begynner å bli hardt og sprøtt tas det ut av ovnen og settes til side for nedkjøling. Når knekkebrødet er romtemperert kan det knekkes opp og NYTES med godt pålegg. Det er viktig å la knekkebrødet få kjøle seg ned før du begynner å knekke det opp, på den måten blir det ekstra crispy.Jeg anbefaler å prøve ut forskjellige typer krydder og frø, det finnes mange gode kombinasjoner!


Du kan også tilsette most banan, kardemomme og kanel så det blir mer som kjeks, dette er supergodt med smør og brunost. Ellers så er det digg å lage en guacamole og bruke knekkebrødet som "chips".