Høstsalat med sesongens råvarer


Tekst og foto: Vilde VollevikJeg tok en spontantur til Geilo for å nyte de siste høstfargene på fjellet. Denne gangen tok jeg ikke med meg teltet, men booket meg heller inn på hotell for første gang på et par år. En god variant av luksus og natur, med turer på vidda og komforten av en myk seng.


Den siste dagen gikk jeg opp mot Prestholtskarvet, en klassiker av et fjell plassert majestetisk over Geilo - og som markerer starten på Skarvheimen. Turen var ikke særlig lang, kanskje rundt to timer, men jeg ville likevel nyte en deilig lunsj ute i det fri før jeg skulle ta toget hjem igjen.


Valget falt på en høstsalat med norske råvarer i sesong. En stor bolle full av grønt, rødbeter, søtpotet, gul bete og polkabete. Jeg toppet den med Selbu Blå og spiste med knekkebrød på siden. For dere som liker oster med god og sterk smak - denne salaten er for dere!

Ingredienser:

1 stor neve valgfri salat (ruccola, spinat, baby leaf og lignende)

1/2 søtpotet

1 gul bete

1 polkabete

1 rødbete

2-3 ss Selbu blå (blåmuggost)

Olivenolje

1 ss balsamico

1 ts honning

Salt og pepper

Knekkebrød til serveringSlik gjør du:


Start med å vaske søtpotet og beter. Kutt så opp betene og søtpotet og legg i en ildfast form. Hell over godt med olivenolje og dryss over salt og pepper, eventuelt andre valgfri krydder. Sett grønnsakene i ovnen på 190 grader i ca. 30 minutter. Sjekk grønnsakene jevnlig, for steketiden varierer etter tykkelse på grønnsaksbitene og ovnen din.


Når grønnsakene er ferdig legger du det i en bolle med grønt, heller over litt olivenolje og gjerne en dash balsamico og honning. Til slutt sprer du osten utover salaten og blander alt godt sammen. Legg i en tett boks og ta med som matpakke på ditt neste høsteventyr!