Ikke kast restene - lag grønnsakskraft!

Tekst og foto: Vilde Vollevik


Tenk om du kunne lagd den aller beste grønnsakskraften av rester du ville kastet rett i søpla?


Hjemmelaget grønnsakskraft er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Kraften gir en nydelig smak i mange retter - og tro meg, det er mye bedre enn buljongterningene du kjøper på butikken.Hver gang du kutter opp grønnsaker eller ender opp med rester som hoper seg opp i kjøleskapet legger du det i en frysepose og legger det i frysern. Jeg har lagt merke til at vi bytter den grønne matavfallsposen urovekkende ofte, så dette er en super måte å bruke mye av det matavfallet vi vanligvis ville kvittet oss med.


Skall fra løk, hvitløk, broccolistilker, grønnkålstilker og enden av gulroten - det meste kan fryses ned. Én ting jeg har erfart er at stangselleri lager en veldig sterk og bitter smak, så styr unna å bruke det.

Grønnsaksrester holder seg i fryseren i mange måneder og litt etter litt vil posene fylle seg opp.


Når jeg har samlet opp 2 fryseposer med grønnsaksrester har jeg nok til å lage en stoooor gryte med deilig grønnsakskraft.Slik gjør du:


1. Tøm fryseposene med matrester i en stor gryte. Hell over vann til det dekker grønnsakene. Dryss over 2 ss salt og 1 ss pepperkorn. Bruk gjerne andre typer urter også, det er godt med for eksempel rosmarin eller oregano.


2. La alt småkoke i ca. 2 timer.


3. Sil kraften av grønnsakene og kok kraften i rundt 1 time slik at kraften reduseres.


4. Når kraften er ferdigkokt og redusert siler du den en siste gang for å fjerne små biter som ligger igjen.


5. Hell kraften på små glassbeholdere eller frys dem i en isbitform.
Lurer du på hva slags matretter du kan bruke dette til?


Grønnsakskraft kan brukes i alle slags supper og gryteretter. Prøv det i grønnsakssuppe, lapskaus, curries eller pytt i panne!