Gnagsår - turens store skrekk og hvordan det kan unngås


Tekst og foto: Julia Gundersen / shutterstockDu kjenner det noen få timer etter at du begynner å gå; et lite prikkende ubehag har såvidt begynt å melde seg på helene. Du går videre, det går sikkert bra, du vil ikke stoppe hele turfølget. Endelig pause. Frem med kaffe og kvikklunsj. Det bærer videre. I det du tar de første skrittene er du helt sikker. Du har fått gnagsår.


Et lite gnagsår kan sette en rask stopper for en ellers vellykket tur. Gnagsår er plagsomt, vondt og kan ta lang tid å gro. Det er derfor ekstremt viktig å ta tak i gnagsårene før de oppstår. Gnagsår oppstår når du over tid utsetter huden for trykk eller friksjon, og det kan komme raskt i klamme og stive tursko. Med noen enkle grep kan du minimere sjansen for gnagsår og garantere en både hyggeligere og mer behagelig tur.


Her er våre tips for å unngå gnagsår på tur!- Velg riktig skotøy, og gå alltid inn skoene før langtur. Legg aldri ut på langtur med helt nye sko. Alle sko skal testes og gås godt inn på kortere turer før du legger ut på langtur. Ta deg god tid til å bli kjent med føttene dine, og til å velge sko som passer din fot. Dette er kanskje det viktigste du gjør for å unngå gnagsår. Dette gjelder både fjellstøvler, skisko og løpesko.


- Velg riktige sokker. Valg av sokker er minst like viktig som valg av tursko. Har du for eksempel slitte sokker med hull får du lettere gnagsår der sokken er tynn og hullete. Er sokkene for store kan det danne seg folder som også kan føre til gnagsår på føttene. Bruk derfor sokker som passer, og som ikke er for slitte.


- Ha med ekstra sokker og luft føttene når du kan. Svette og våte føtter er mer utsatt for gnagsår. Det er derfor lurt å ha med ekstra sokker sik at du kan bytte halvveis på turen. Føttene kan med fordel luftes i lunsjpausen, slik at de tørker før neste etappe. Dette er også et fint tidspunkt til å sjekke for begynnende gnagsår, og rette på sportsteipen.- Teip føttene på utsatte steder. Teiping av tær og heler med sportsteip kan beskytte godt mot gnagsår. Teip gjerne allerede før du legger ut på tur, om du vet du har spesielt utsatte steder som fort får gnagsår.


- Sett på gnagsårplaster med en gang du begynner å kjenne antydning til gnagsår. Det er kanskje ikke alltid gøy å stoppe hele turfølget for å plastre helene, men alternativet er i verste fall at de må bære deg tilbake.


- Bytt belastningspunkt ved gnagsår på hælene. En løsning som absolutt kan hjelpe om gnagsåret allerede har oppstått. Putt en liten stoffbit, eller noe annet du har i sekken under eller rundt hælen. På den måten løfter du hælen litt, og endrer belastningen som fører til gnagsår. Jeg har selv gjort dette på skitur, og kom meg i det minste hjem på egenhand uten for store vondter eller skader. Flere apotek og skomakere selger også ferdige hælkapper, eller korkhæler. Det er en billig investering og tar lite plass!


- Gnagsår kan også oppstå andre steder enn på føttene. Det er lett å fokusere mye på føttene, som jo er det vanligste stedet for de fleste å få gnagsår. Men gnagsår kan også oppstå andre steder, spesielt der det er mye friksjon og varme. Utsatte steder kan være mellom lårene, under armene og der sekken treffer kroppen slik som foran på hoftebenet. Her gjelder flere av de samme tingene som over. Komfortable klær og ull innerst er viktig. Det lurt å lufte når man kan, og skifte til noe tørt underveis; gnagsår trives på klam og fuktig hud. I tillegg kan vaselin hjelpe mot vonde gnisninger. Vær obs på om du begynner å kjenne antydning til vondt, og ta tak i det med en gang.

Som med mye annet gjelder det å bli kjent med dine føtter og din kropp. Noen er veldig utsatt for gnagsår, andre kan gå i nye sko på langtur uten problemer. Som hovedregel bør du alltid ha med plaster og sportsteip - for sikkerhets skyld
Håper alle får mange fine og gnagsårfrie turer i sommer!