Friluftsaktiviteter du kan gjøre i karantene


Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vilde Vollevik, Julia Gundersen


For oss som synes "livet er best ute" er det vanskelig å sitte inne i 10 dager. Kanskje ryker den planlagte skituren på Hardangervidda eller påsketuren med familien. Ikke fortvil - vi deler våre tips til "hvordan være i karantene" for friluftsfolk!Inspirasjon til ditt neste eventyr

I karantene har man mer enn nok tid til å lese, og disse bøkene har vært gode å ha når vi har lengtet etter nye friluftsopplevelser. En annen god måte å finne inspirasjon på er å klikke seg inn på Youtube og søke opp det stedet man ønsker å dra til. Det finnes utallige gode filmer der ute fra alle kriker og kroker! Trenger du noen konkrete tips kan du sjekke ut Julias artikkel om inspirerende dokumentarer her. Ellers er det lite som slår seriene om Lars Monsen på NRK!

Digitale kurs

Digitale kurs blir mer og mer populært, og det finnes en haug av gratis kurs på internett. DNT har mange kurs i friluftsliv, og alle er gratis. Sjekk de ut her.

Gå gjennom turutstyr - reparere, selge, vedlikeholde

Gå gjennom turutstyret ditt og gjør alt klart til den dagen du endelig kan dra ut igjen. Kommer du over utstyr du aldri bruker kan du prøve å selge det på Finn.no og få inn litt ekstra lommepenger. Ta deg tiden til å reparere det som er ødelagt, og vedlikehold det du allerede har. Smør inn turskoene, impregner jakker og tøy, vask skallbekledning og sy hullene i ullundertøyet. Har du allerede en tur planlagt kan du testpakke sekken for å se om pakkelisten du hadde sett for deg er realistisk. Kanskje du kan fjerne en ting eller to og spare vekt?

Ut.no - planlegge sommerens turer

Bruk tiden til å planlegge våren og sommerens turer. På ut.no finner du kart over Norge og alle DNT sine sommer- og vinterruter. Der finner du også mange forslag til alternative ruter, og alt er markert med vanskelighetsgrad, lengde, antatt tid og veibeskrivelser. Klikk deg inn og se om du finner en rute som passer deg! Du kan i tillegg tegne opp dine egne ruter og lagre dine fremtidige "drømmeturer". Du kan også bestille hjem et fysisk kart over et område du vil besøke og drømme deg bort. For mer friluft- og turinspirasjon kan du klikke deg inn her, hvor vi poster turer og artikler fra friluftsliv.
Lær deg å bruke kamera

Har du liggende et speilreflekskamera som du egentlig ikke helt vet hvordan du skal bruke? Du kommer langt med autofunksjonen på et kamera, men hvorfor ikke ta friluftsbildene dine til nye høyder? Lærer du deg å stille inn kamerainnstillingene manuelt kan vi garantere at bildene dine blir bedre. Det finnes drøssevis at fremgangsmåter på internett, det er bare å google seg frem!


En personlig favoritt er instagramkontoen til Jostein Våge - der deler han tips og triks til fotografering ute i naturen, slik at du kan fange de fine øyeblikkene på best mulig måte.

Strikk en lue eller pannebånd til ditt neste uteeventyr

Karantenetid er en god mulighet til å lære deg å strikke, hvis du har tålmodighet til det. Har du aldri strikket før tar det nok et par timer før du finner flyten, men etter hvert vil bevegelsene gå automatisk. Har du først lært deg "the basics" kan du lage utrolig mye! Hva med å strikke et pannebånd eller en lue du kan bruke neste gang du skal på tur?
Fremkalle bilder fra tidligere eventyr


En koselig aktivitet du kan gjøre hjemme er å se gjennom kamerarullen etter glimt fra tidligere turer. Det finnes mange nettsider hvor du kan laste opp bilder, få de fremkalt og sendt hjem til din postkasse. Det er også mulig å lage egne fotobøker på de fleste fotobutikker sine nettsider, noe som er koselig å pusle med når været er grått og man er "stuck" hjemme. Det er lite som slår å se tilbake på fine turminner, og ofte er det ekstra stas å ha bildene i fysisk form, enn å bare se de på mobil- og dataskjerm.