Fem favoritter på Aotearoa New Zealand

Tekst og foto: Julia GundersenMed et dramatisk bakteppe av vulkanske fjell og isblå innsjøer har Aotearoa New Zealand noe å tilby enhver eventyrlystne sjel. Fjell og fjorder, ski og surf, storbyliv og øyhopping. Hele landet er en stor lekeplass som jeg fikk gleden av å utforske i nesten ett helt år. Med en liten fullastet van kjørte jeg fra nord til sør, sør til nord, for å oppleve mest mulig av hva dette lille, men svært varierte landet har å by på.

Her er fem av mine favoritter!

1. Waiheke Island (Nordøya): Kun en 35-minutters ferjetur fra Auckland, ligger den knapt 20km lange øya Waiheke. Det er lite paradis med kritthvite strender, vingårder og fantastiske tur- og sykkelmuligheter. Feriefølelsen kommer om du vil det eller ikke med en gang du går i land på denne grønne og frodige oasen av en øy. Oneroa er det største tettstedet og et naturlig startpunkt. Det vel verdt et besøk med lokale cafeer, kunstgallerier og sjarmerende butikker. Jeg overnattet på unike Fossil Bay lodge kun en liten gåtur fra Oneroa Beach. Her bodde jeg i Belle Tents, små runde telt med utedo og dusj, hyggelige fellesarealer og et svært hyggelig imøtekommende vertskap.2. Nelson (Sørøya): Nelson er New Zealands lille ekstremsportsentrum. De aller fleste jeg møtte drev aktivt med sykling eller ski; og helst begge deler. Byen er akkurat passe stor nok til å gå seg vill de første dagene, og akkurat passe liten til at du raskt rekker å føle deg hjemme. Perfekt utgangspunkt for turer til Abel Tasman og Lake Rotoiti hvor det ligger til rette for utallige fine fjellturer. Om du legger besøket til vinterhalvåret finnes skitrekket Rainbow Skifield kun en liten kjøretur unna. Det lokale lørdagsmarkedet byr på lokalprodusert mat og drikke, noe Nelson er godt kjent for. Her finner du lokaldyrkede grønnsaker, peanøttsmør, honning og sjokolade for å nevne noe!


3. Raglan (Nordøya): Sol, strand og surf! Utleie av brett er det ikke vanskelig å finne, ei heller en god lokalbrent kaffe. En tur innom kaffeboden til Raglan Roast er et must! Samtalene sitter løst og bølgene leverer stort sett året rundt da området har svært stabile forhold. Det er en fargerik liten by, med mange gjennomreisende og et godt sted å bli kjent med både lokale og ande backpackere. Ikke minst er det et supert sted å friske opp surfekunnskapene før du begir deg ut i de noe røffere bølgene lenger sør.4. Wellington (Nordøya): Et besøk til Wellington kan bli en vindfull affære, da plasseringen gjør byen til et av de mest vindutsatte stedene på New Zealand. Trosser du vinden, er det verdt å sette av minst to dager til å utforske hovedstaden. Byen er full av liv, og yrer av små matmarkeder og gatekunst. En vel brukt dag i Wellington starter med å vandre ned langs Cuba street, ta en tur videre langs havnepromenaden, plukke opp noe gatemat og ta taubanen (eller beina) opp til den botaniske hagen med fantastisk utsikt ut over hele byen.5. Sørøyas alpine innsjøer (Sørøya): De tre alpine innsjøene lake Pukaki, Tekapo og Ohau ligger omtrent parallelt og utgjør til sammen et ikonisk og unikt landskap omkranset av fjell og isbreer. Lake Pukaki er det naturlige utgangspunktet for et besøk til foten av Aoraki/Mt Cook - New Zealands høyeste fjell. Her er det nok av fine turer å ta av, og det er en stor fordel å ha bil for å kunne kjøre til de beste turene og for enkelt å kunne reise mellom innsjøene.