Fantastiske fotturer

Tekst: Vilde Vollevik Foto: Kreditert under hvert enkelt bilde

Foto: Fjällräven


Len deg tilbake og drøm deg bort til noen av verdens vakreste vandringseventyr.


Jeg har plukket ut fem fantastiske fotturer vi kan drømme oss bort til mens vi venter på at landegrensene skal åpne igjen.1 Annapurna Circuit - Nepal


Foto: ukjent


Hvert år besøker tusenvis av mennesker Nepal for å vandre blant verdens største fjell i Himalaya. Annapurna Circuit er en av mange fotturer du kan gå i Nepal, men det sies at denne ruten viser det beste av det beste landet har å by på.


Ruten tar deg gjennom grønne risåkre og fuktig jungel, før du etter et par dager kommer opp i høyden og blir møtt med granskog, høye fjell og koselige fjellandsbyer. På denne turen risikerer du å treffe på alle fire årstider så vær forberedt på tropevarme de første dagene og minusgrader mot slutten.


Pakk med deg ullundertøy og et par gode sko med ankelstøtte, de siste dagene består av bratte stigninger og kulde! Til gjengeld får du se noen av verdens høyeste fjell og oppleve utsikter du sjelden ser make til.


Foto: Charlotteplansatrip, Giuseppe Mondin


Annapurna Circuit går rundt det mektige fjellmassivet Annapurna. Høydepunktet på denne turen er Thorong La Pass på 5416 m.o.h. I tillegg har du gjennom hele turen spektakuler utsikt over noen av verdens høyeste fjell som Manaslu og Dhaulagiri. Ruten er rangert som krevende på grunn av høydemeterne. Høydesyke er ikke uvanlig, og symptomer bør tas alvorlig. Legg til en eller to hviledager langs ruten slik at kroppen får akklimatisert seg.


De fleste velger ruten fra Besisahar til Jomsom, men det er også mulig å gå videre for å få med andre fine avstikkere som for eksempel Poon Hill. Det er vanlig å sette av to uker til å gå den tradisjonelle ruten, eller tre uker om du ønsker å gå hele veien rundt. Fra Jomsom kan du ta buss til Pokhara, en 10-timer lang busstur på forferdelige veier. Det er vel litt av reisesjarmen!Foto: Basecampadventure.com

 

2 Tour de Mont Blanc - Frankrike


Foto: Jess Wandering


Denne turen byr på Alpenes snødekte fjelltopper, grønne daler og store isbreer. Den tar deg rundt det store Mont Blanc-massivet, og ruten fører deg gjennom tre land - Frankrike, Italia og Sveits. Denne turen er ikonisk og blir ofte sett på som Europas fineste selvguidede tur. Turen regnes som lett og passer for både nybegynnere og eldre.


Foto: Jess Dales, Getty Images


Turen begynner og slutter i Chamonix og er 165 km lang. De fleste beregner 8-14 dager på den klassiske ruten. Underveis kan du overnatte på hytter, hotell og herberg, eller ta med eget telt. De forskjellige landene har sine egne regler når det gjelder telting, så husk å dobbelsjekke dette før du drar. Vil du bo på hytter anbefales det å booke soveplass et par måneder i forveien.


Den mest ideelle tiden å gå denne fotturen på er mellom juni og september, men dette er også en periode med mange besøkende. Det positive med at denne ruten er så populær er at det finnes mange fasiliteter. Vannkilder er godt tilrettelagt og mat finner du langs hele ruten. Dette er en perfekt familietur!


Foto: Wilderness Travel


 

3 Kungsleden - Sverige


Foto: Theo Gove-Humphries


Kungsleden eller The King’s Trail tar deg gjennom Lapplands storslagne fjellverden. Ruten er rundt 425 km lang og tar rundt en måned å gå fra start til slutt. Ruten er også delt inn i mindre seksjoner, så det er fullt mulig å nyte dette vakre landskapet på færre dager.


På veien passerer du fantastiske landskap som garantert tar pusten fra deg. Den klassiske ruten starter i Abisko i nord og slutter i Hemavan i sør. Den tar deg gjennom fire nasjonalparker, og på veien vil du passere Sveriges høyeste fjell - Kebnekaise. Ruten tar deg også gjennom samiske områder hvor kulturen er godt bevart. Det er ikke uvanlig å møte på store reinflokker!


Foto: Theo Gove-Humphries, My Wanderful Life, Cody Duncan og Martin OlsonLangs ruten finnes det 16 fjellhytter, men det er også mulig å sette opp eget telt. Mat får du kjøpt på hyttene, så du trenger ikke være redd for å gå tom. Den beste tiden å gå Kungsleden på er om sommeren, fra juni til september. Husk at dette er Skandinavia og at været er svært ustabilt. Her kan det snø i hvilken som helst måned! Husk å pakke godt med klær og rett utstyr.


Er du glad i vinteren er denne ruten også godt egnet for et eventyr på ski, men det anbefales å booke soveplass i hyttene da været kan være røft.


Dette er et vakkert vandringseventyr for både nybegynnere og erfarne!


Foto: Wikivoyage


 

4 Slovenia Mountain Trail - Slovenia


Foto: Slovenia on footØnsker du å begi deg ut på et lengre og litt mer krevende tureventyr? Slovenia Mountain Trail er en 600 km lang rute gjennom fjellene i Slovenia. De fleste bruker over en måned på å gå hele ruten fra start til slutt. Deler av denne ruten er markert som veldig krevende på grunn av bratte stier og luftige områder, så forbered deg på dette før du drar. På denne turen vil du passere mektige fjell og krystallklare innsjøer. Slovenia har også et rikt dyre- og planteliv som du garantert vil legge merke til.

Foto: Backpackers travelmagazine, Daniel Taipale, Slovenia Moon and Honey Travel, Safari NomadRuten er godt markert og på veien finnes det 49 hytter hvor du kan tilbringe natten. Det anbefales å være tidlig ute med booking av soveplass, spesielt om du planlegger å dra på sommeren. Telting er dessverre ikke lov på deler av ruten, så det er lurt å sjekke opp dette på forhånd.


Det høyeste punktet på ruten er Slovenias høyeste fjell Triglav på 2864 m.o.h. Den beste tiden å gå denne turen på er fra juni til september, da været kan være ganske så uforutsigbart resten av året.


Foto: Slovenia on foot 

5 Laugavegur - IslandFoto: Kim KimLaugavegur byr på noe litt annet enn storslåtte fjell og glitrende vann. Med sine 55 km vil denne eventyrlige ruten ta deg gjennom unike landskap som kun finnes på Island. Varme kilder, vulkansk terreng og lavaformasjoner gir en storslagen naturopplevelse. Omgivelsene er en blanding av myke fjell, damp, og lavasteiner i forskjellige farger.


For den geologi-interesserte er denne turen et absolutt «must»!


Foto: Frugal Frolicker, Wilson Cheung


Turen tar rundt fire dager å gå, og her er det ikke høydemeterne og bratte stier som er den største utfordringen - været på Island er kjent for å være meget vekslende og gir uforutsigbare dager. Langs ruten finnes seks hytter drevet av Ferðafélag Íslands som er Islands svar på DNT. Ønsker du å overnatte på hytter er det lurt å bestille på forhånd, da disse hyttene ikke slipper inn gjester om det er fullt. Ønsker du å sove i telt må du forberede deg på vær og vind, i tillegg til at du må ha med deg mat nok for hele fire dager. Hyttene serverer kun mat til gjester som har booket sengeplass.


Foto: G Adventures