Erfaringer fra å være alene på tur


Tekst og foto: Vilde VollevikEt spørsmål som går igjen er; Er det ikke ensomt å dra på tur alene?Svaret mitt er som oftest "ja".

Men på en måte er det også "nei".Jeg har reflektert en god del rundt ensomhet og hvordan takle denne følelsen som kan stige opp ut av intet når jeg er alene på tur. Det er rart med det å være alene - jeg elsker det samtidig som jeg på en måte også frykter det.


Hver gang jeg har dratt på tur alene har jeg vært redd for at denne ensomhetsfølelsen skal ta over og ødelegge hele turen. Jeg har vært redd for å bli redd, redd for at jeg skal frykte at noe skummelt skal skje og at jeg ikke kan forsvare meg. Frykt i kombinasjon med ensomhet på tur høres ikke ut som en god kombo. Ensomhet er bare en følelse, men det er en vond følelse som river når det står på som verst.


Likevel er det så utrolig mange fine gevinster å hente fra solo-turer. Først og fremst er mestringsfølelsen av å klare å takle alle utfordringer og situasjoner alene helt fantastisk. Friheten ved å være alene på tur gir deg også rom til å gå i ditt eget tempo, spise hva du vil, ta alle pausene du ønsker og du trenger ikke tilpasse deg noen andre.
Å være alene på tur hjelper meg med å lytte til min egen intuisjon. Dagsturer gir meg et deilig avbrekk, tur over flere dager gir meg ro. I hverdagens mas og stress er det ikke alltid like lett å stoppe opp og lytte. Jeg tror vi alle sitter på en del spørsmål som vi ikke en gang tørr å tenke på, spørsmål som vi kanskje innerst inne vet svaret til. Jeg tror ikke jeg er alene ved å stille spørsmål til livet, og jeg er nok ikke den eneste som drømmer.


Naturens stillhet gir meg tid til å lytte til min egen intuisjon og tvinger meg til å være ærlig med meg selv. Lange dager med tung sekk på ryggen og flere mil i total stillhet gir meg absolutt ro til å lytte til både kropp og hode. Hver gang jeg drar på tur alene vender jeg hjem igjen med et nytt syn på min egen hverdag, og det er jeg veldig takknemlig for.

Hvis du ønsker å dra på en tur alene, men er litt redd for å føle deg ensom har jeg et par konkrete tips som kan gjøre solo-turen litt lettere:


Prøv å få tankene over på noe annet

Det hjelper ikke å gruble seg fast når man sitter alene i teltet, ute på vidda, uten et eneste menneske i sikte. Det er lett å grave seg ned i et tankekjør når man ikke har de daglige distraksjonene rundt seg, men det kommer ikke til å løse noen problemer. Spar heller de dypeste tankene til du kommer hjem og har gode mennesker rundt deg. Jeg vet dette er lettere sagt enn gjort, men husk at du ikke trenger å løse alle problemer alene!


Rett oppmerksomheten din mot noe underholdende

Bøker, podcasts, lydbok og lignende er helt supert å ha med på tur fordi det retter oppmerksomheten din mot noe annet enn tankene dine. Lev deg inn i en spennende historie eller en interessant podcast, og du vil oppdage at den lange kvelden ikke er så lang likevel.
Ring en venn

Har du telefondekning er det absolutt lov til å ringe eller melde en venn. En halvtimes prat på telefonen har hjulpet meg fra ensomhetens hull på flere turer.Ta med deg favorittmåltidet ut

Unn deg selv et skikkelig digg måltid og glem for all del ikke snacksen! På turer alene har jeg erfaring med at det kan bli litt «tomt» og stille når jeg har fått opp campen, og da er det fint å fylle tiden med matlaging. Bare fantasien setter grenser for hva som kan lages på en gassbrenner, og favorittene er varmende gryteretter som curries og linsesupper. Og trenger jeg å si det åpenbare: sjokolade, smågodt, kakao og te – det slå ALDRI feil!Sett ord på det

En liten notatbok og penn har jeg alltid med på tur. Når jeg sitter alene i teltet og ikke kan prate med noen er det fint å likevel kunne sette ord på dagens opplevelser og observasjoner og skrive ned noen tanker.Ta med hobbyen din på tur

Dette tipset er spesifikt, men samtidig noe som virkelig har gjort ting mer morsomt på tur. Noe som alltid kurerer ensomhet for meg er å fokusere på å ta bilder og filme. Jeg kan bruke flere timer på å koordinere selvutløser, vinkel, innstillinger og stativ for å få fine bilder når jeg er alene på tur. Noen ganger filmer jeg også. Å ha noe konkret og kreativt å holde på med gjennom hele turen er en fin måte å rette oppmerksomheten vekk fra ensomhet på. Hva dette innebærer er forskjellig for alle - kanskje du er interessert i å se etter sjeldne planter og vekster, lytte til dyrelyder eller tegne omgivelsene dine, uansett så er det gull verdt å ta med hobbyen din på tur!Neste gang du vil på tur, men ikke finner noen som kan eller vil være med - dra på egenhånd! Jeg garanterer bratt læringskurve, mestringsfølelse, store smil og fine opplevelser.