En vårfin helg på vidda og erfaringer fra et kitekurs

Tekst og foto: Julia GundersenHar du noen gang vurdert å ta et kitekurs, men lurer på hvordan det er å fly en kjempestor drage med ski på beina? Jeg har lurt selv, vurdert opp til flere ganger om dette er noe jeg ville være i stand til å gjennomføre. Samtidig har jeg hatt veldig lyst til å prøve - hvor vanskelig kunne det være? En helg sent i april bestemte jeg meg for å få svar på alt dette. Jeg kjørte til Haugastøl, klar for å utfordre meg selv, og prøve noe nytt, nok en gang. Det er en av de bedre avgjørelsene jeg har tatt dette året. Faktisk ble denne helgen en av de beste helgene så langt denne vinteren. Det ble en helg med masse lek og mestring i mitt favorittelement. Jeg stiftet bekjentskap med en ny hobby jeg garantert tar med meg videre.


Her kommer en liten dagbok fra kurset jeg var på, samt noen tanker og erfaringer fra helgen på vidda.


Dag 1


Oppmøte på Haugastøl, opprop og hei og hopp. Minimalt med unødvendig tid ble brukt før vi kjørte i fellesskap til et stort islagt vann midt på Hardangervidda. Skiftessjøen. Til tross for at aprilsola stod høyt på himmelen var det en kald dag, og både tykke votter og dunjakke var nødvendig til å begynne med. Det ble en god gjennomgang av håndtering av kite, og ikke minst en god gjennomgang av sikkerhetsrutiner før vi fikk utdelt vår egen. Det var mye som skulle skjønnes den neste timen, hva som var opp og ned på kiten, hvordan tau skulle festes, hvordan kiten skulle blåses opp, og sist men ikke minst hvordan den skulle fås opp fra bakken og opp i det luftige elementet. Etter prøving og feiling i en time eller to hadde de fleste begynt å få grep om det mest grunnleggende.

Instruktørene kitet selv rundt ropte ut tips og råd til mer eller mindre frustrerte deltakere for å hjelpe oss med å holde kiten i lufta så lenge som overhodet mulig. Det var målet med denne første dagen; å temme den store dragen som halte og dro til alle kanter. Falt den i bakken begynte det virkelig arbeidet; å snu den rundt, for å så få den opp igjen. Det er ikke barebare skal jeg si deg, men det finnes heldigvis teknikker for alt; også for å snu en kite med overflate større enn rommet jeg bor på med kun noen tynne snorer og vinden til hjelp.

Læringskurven er bratt på et slikt kurs, og forbedringene var merkbare etter kun noen få timer. Allerede første dag, etter lunsj, kunne de som ville ta på seg skiene og prøve å kite med ski på beina. Det var selvsagt et helt nytt nivå av både gøy og krevende! Nå var det to elementer som skulle styres, skiene OG kiten.
Jeg valgte å overnatte i telt denne helgen siden det var meldt fantastisk vær på vidda. Det bød på fargerike soloppganger og solnedganger og ikke minst fantastisk utsikt utover vidda. Hvis du ikke ønsker å overnatte i telt, finnes det mange overnattingstilbud mellom Geilo og Haugastøl i overkommelig kjøreavstand fra kursstedet.
Dag 2

Oppmøte til samme tid og sted. Vi fikk utdelt hver vår kite med tilhørende utstyr, og så var det bare å spenne seg opp igjen. Ikke noe unødvendig tid ble brukt i dag heller for nå skulle vi rett og slett ut å fly. Målet for dagen var å fortsette å øve med ski på beina, og få best mulig styring med kiten. Det begynte med litt lite vind på morgenen, men det tok seg heldigvis opp etter hvert. Det ble en lang og lærerrik dag. Vi fikk for det meste prøve oss rundt på egenhånd, og de fleste i gruppa hadde nå lært seg å bruk kiten såpass godt at de kunne fly et godt stykke både frem og tilbake.


Det ble mange turer over vannet. Noen ganger med instruktørene på slep som ropte oppmuntrende ord, og gav instrukser til mer eller mindre fart. Alt ettersom man kjørte over eller under evne. Pauser i sola bled et også tid til, for å ta en slurk av kaffen og hvile slitne lårmuskler. Kiting er definitivt mer slitsomt enn man tror, i hvert fall i starten. Det krever både muskler i beina, koordinasjon og balanse, men for en frihetsfølelse det er å ri vinden!

Kting er utfordrende, fartsfylt og veldig givende for de som liker å være ute på vinteren. Læringskurven er bratt til å begynne med noe som gjør det motiverende å fortsette. Jeg hadde ingen kitekunskaper før kurset, noe som heller ikke er påkrevd, men planlegger du å kite på ski er det absolutt en fordel å ha grunnleggende gode skikunnskaper.


Har du vurdert å ta et kitekurs, er det absolutt å anbefale. Du vil bli godt ivaretatt, få all den hjelpen du måtte trenge, og nesten garantert lære deg å fly på bare to dager. Det krever noe teknikk og litt prøving og feiling, men mest av alt er det bare lekent og gøy. En helg som dette på Hardangervidda er det ikke vanskelig å si ja til!

Noen fakta om kurset jeg var på:

- Jeg tok mitt kurs gjennom kitekurs.no. Mer om kursene de holder kan du lese her:

https://kitekurs.no/produkt/kitekurs-haugstol/

- Pris: 3600kr for utstyr og instruktører i to hele dager. Vi holdt på fra ca. 9.30 - 17.00.

- Sted: Oppmøte på Haugastøl 9.15 begge dager, kiting på Skiftessjøen.

(Oppmøtested er det samme, kitested varierer med vind-og snøforhold.)

- Ingen forkunnskaper om kiting påkrevd, men det er nødvendig med grunnleggende ski- eller snowboardkunnskaper. Her kan du bruke det du er mest komfortabel med. På kurset jeg var på måtte vi ha med eget skiutstyr samt hjelm.

- Overnatting ikke inkludert. Jeg overnattet i telt på Hardangervidda, men det er flust av overnattingsmuligheter i området.