En miniguide til Norefjell

Tekst: Julia Gundersen Foto: Julia Gundersen, LasseKun et par timers biltur fra Oslo finner du Norefjell; et tilgjengelig fjellplatå med gode turmuligheter året rundt. Om det er beina, toppturskiene, fjellskiene eller kiten som skal luftes finnes det noe for enhver smak i dette bynære høyfjellsområdet.
Jeg har selv benyttet meg en god del av Norefjell de siste årene, og hatt stor glede av turmulighetene som finnes. Jeg har vært her både sommer og vinter og nytt turer og utsikt på både ski og bein. Alt med like stor suksess. Jeg har badet i bekkene, sovet i telt og besøkt Høgevarde turisthytte. Jeg har gått i strålende sol og full vinter med null sikt og sidelengs snøfall. Det er et variert og værutsatt område, og det skifter fort - noe som absolutt bør tas med i planleggingen. Forbered deg som om du skal på langtur på fjellet. Det er nettopp det dette er. En høyfjellstur like utenfor hovedstaden. Her kommer noen forslag til turer!Norefjell tidlig sommerstid

Norefjell vinterstid

Tips til tre tilgjengelige turer på Norefjell


Alle turene som er tipset om under, kan gjennomføres både som gåturer på sommeren og skiturer på vinteren. Hele stinettet på Norefjell er koblet sammen, og er tydelig merket på sommeren og stikket deler av vintersesongen. Det kjøres også skiløyper i helgene. Til tross for tydelig merking vil jeg alltid anbefale å ha med kart og kompass og studere kartet nøye i forkant av turen. Bruk i tillegg ut.no aktivt for å planlegge og se på ruter.
1. Topptur (på ski eller bein) til Høgevarde (1459):
Det sies at fra toppen av Høgevarde kan du, i klarvær vel og merke, se 40 000 km2 av Norge. Det er den nest beste utsikten etter Gaustatoppen, og gjør Høgevarde i seg selv verdt et besøk. Dersom sikten er eksepsjonelt god, går det til og med an å skimte Oslo. Jeg har aldri vært så heldig å få oppleve så mye sikt, men det har ikke lagt en demper på turen på noen måte. Turen er gjennomførbar for de aller fleste, og tar omtrent tre timer tur-retur. Er du nysgjerrig på å prøve topptur på vinteren er denne toppen en svært fin introduksjon, som jeg anbefaler på det varmeste.Høgevarde turisthytte en dag i juniDet går merket sti fra Tempelseter og helt opp til toppen. Denne ruten er jevn og relativt slak, med noen brattere partier som kan være isete på vinterstid. Stien fører deg via Høgevarde turisthytte hvor du kan nyte en bolle, eller du kan gå direkte til selve toppen. Turisthytta har åpent for servering i sommersesongen og øvrige ferier. (Utenom koronasesong selvsagt). Mer om Høgevarde turisthytte kan du lese her.


Fra Tempelseter er det omtrent 6 kilometer til toppen.
2. Rundtur om Ranten (1419moh)
Ranten, med sitt karakteristiske utseende er mitt favorittfjell på Norefjell. Det er et fjell som har fascinert og stadig fascinerer og er inspirasjon til Theodor Kittelsens kjente maleri "Soria Moria". Topptur til Ranten er også like fin sommer som vinter.


De karakteristiske "taggene" til Ranten dekt i snø.


Utsikt fra toppen av RantenTuren starter på Tempelseter, og følger merket sti til Raudmyra. Her tar man til venstre og følger stien som går mot Gråfjell. Denne stien følges et stykke innover før man følger skråningen opp mot toppen. Den siste biten mot toppen er ikke merket, men det er relativt kort stykke og i god sikt kan du skimte toppen fra stien. Det er fint mulig å gå samme vei tilbake, via Raudmyra, eller fortsette videre slik at det blir en rundtur via Fetjenn.


Rundturen er omtrent 11km.
3. Langtur til Toveseter om Norefjells høyeste topp

Er du skivant eller gåvant og ønsker en lengre tur, er det mulig å gå fra Tempelseter til den ubetjente hytta Toveseter. Turen kan gås om Norefjells høyeste topp - Gråfjell (1466), og kan også legges om Høgevarde for en ekstra utfordring. Turen til Toveseter har samme utgangspunkt som turen til Ranten. Fra Tempelseter følger du merket sti til Raudmyra og svinger til venstre. Herifra følges skilting mot Gråfjell og deretter Toveseter.Toveseter. Bildet er hentet fra ut.no


Denne turen kan gjøres til helgetur med overnatting i telt eller på hytta om ønskelig. Hvis man ønsker en rolig tur går det an å overnatte på Høgevarde første dagen, gå til Toveseter neste dag, overnatte og så gå tilbake Tempelseter på dag tre. Eventuelt går det an å gå direkte til Toveseter for en overnatting og retur dagen etter. Husk DNT - nøkkel. Mer om Toveseter kan du lese her.


Turen kan også gjennomføre som en dagstur, men det er et godt stykke, og bør planlegges nøye etter form og lokale forhold.

God tur!