Dokumentartips: Sterke personligheter og umulige prosjekter


Tekst: Julia Gundersen


Ikke alle dager er turdager. Noen dager er innedager. Da er det ekstra fint å kunne la seg inspirere med en god film eller dokumentar.


Denne listen med dokumentarer har betydd mye for meg denne vinteren. Det er dokumentarer om sterke personer som tør å følge drømmene sine, som virkelig tror på det de driver med. Det er dokumentarer om tilsynelatende umulige prosjekter, og mennesker som jobber for det de tror på i både motgang og medgang.

1. Follow Through


Caroline Gleich har blitt en stor inspirasjon for meg etter at jeg begynte å stå mer på ski. Hun er profesjonell skikjører og en veldig engasjert klimaaktivist. Hun fremmer et inspirerende og sunt skiideal uten å legge skjul på hvilke utfordringer hun møter på.Follow Through er en kort, men kraftfull dokumentar på youtube. Den handler om Caroline Gleichs prosjekt om å kjøre 90 krevende linjer i Utah, fra boken The Chuting Gallery; et prosjekt hun brukte mer enn ti år på å fullføre. Kortfilmen handler også om alle fordommene hun møter som kvinne i skimiljøet, og om hvor viktig det er å tro på seg selv og sine prosjekter, all motstanden til tross. Jeg kan også anbefale å følge henne på instagram, for masse god skiinspirasjon og vinterglede!


Filmen finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=so9e9pk3YUs
2. McConkey


Et av mine nyeste funn og et ferskt tilskudd til listen over favorittdokumentarer. Det er en av de fineste og beste biografiske dokumentarene jeg har sett. En svært treffende film om å leve livet til det fulle - mens du har det.


Dokumentaren tar for seg livet til frikjøreren og basehopperen Shane McConkey, fra tidlig barndom og frem til han revolusjonerte skisporten som voksen. Den følger alle hans ville ideer og påfunn, og portretterer en person som virkelig turte å leve. Shane McConkey har inspirert utallige mennesker til å leve det livet de er kallet til - inkludert meg selv.


Filmen kan kjøpes her: http://www.mcconkeymovie.com/3. K2 the impossible descent


Denne dokumentaren handler om skikjøreren og klatreren Andrzej Bargiel og hans forsøk på å kjøre ned K2 på ski, uten hjelpemidler og ekstra oksygen. Et prosjekt ingen andre har klart å fullføre før ham. Det er en rå skifilm, og en inspirerende historie. Filmen tar flere uventede vendinger og handler om mye mer enn å stå på ski ned verdens nest høyeste fjell.


Dokumentaren portretterer en ydmyk hovedperson, som byttet bordtennissettet sitt og en lommekniv mot sitt første par med alt for lange ski. En god påminnelse om at vi alle har vært nybegynnere en gang - og at vi alle må starte et sted!


Filmen kan sees her: https://www.redbull.com/no-no/films/k2-the-impossible-descent
4. A land shaped by women
En vakker film om ski, surf og likestilling. De to snowboarderne Anne-Flore Marxer ( Som også har regissert filmen) og Aline Bock som lenge har vært frontfigurer for likestilling i vintersporten, pakker snowboard og surfebrett og reiser til Island. Her kjører de rundt i en van for å nyte vakker natur, samtidig som de intervjuer kvinner som har vært med på å forme dagens Island og jobbe for likestilling på sin måte.


Filmen er visuelt vakker, og har en fin balanse mellom naturbilder og inspirerende intervjuer. En ikke-så-typisk Red Bull film, som er vel verdt å bruke 52 minutter på.


Filmen kan sees her: https://www.redbull.com/int-en/films/a-land-shaped-by-women5. Losing sight of shore


Fire damer setter seg i en robåt i San Fransisco, med mål om å ro hele veien over Stillehavet til Australia. Uten støttebåter eller hjelp utenfra tilbringer de nesten ni måneder på havet. Dette er en sterk dokumentar, om enorm styrke og store prestasjoner.


Den handler i stor grad om de mentale og fysiske utfordringene roerne går gjennom på den krevende reisen, og ikke minst samholdet som blir satt på prøve; hver eneste dag. Den tør å vise sårbarhet og de vanskeligste sidene ved et så krevende prosjekt.


Filmen kan kjøpes på Amazon.