GLIMTGUIDE: forberedelser til årets bilferie


Tekst: Julia Gundersen Foto: Julia Gundersen, Lasse
Bilferie er uten tvil en fantastisk måte å tilbringe hele eller deler av sommeren på. Veiene her til lands er gode og tilrettelagte, og utsikten ut av bilvinduet er stort sett upåklagelig. Det er flere av oss som sikkert har tenkt tanken på å tilbringe tid i bil denne sommeren, og reiserutene begynner å ta form. Kartet er godt studert, bilen har vært på vårservice, og det er kun pakkingen som gjenstår. Det er mange ting som skal med, og mye som bør være på plass før du kan lene deg tilbake i setet. Hva bør du tenke på når du forbereder årets bilferie?Her er våre tips til å komme i gang med pakkingen til årets bilferie!10 forberedelsestips til roadtrip


1. Pakk alt i en stor bag: Det er både mer oversiktlig, og lettere å frakte inn og ut av bilen. Duffelbager som du også kan ta på ryggen er helt perfekte, og gir både rom og frihet. Det er mye lettere å stable bager i en bil, og ikke minst mye lettere å lete etter ting i.


2. Pakk variert med klær og sko: Potensialet for aktiviteter på bilferie er enormt. Avhengig av hvor du skal kan du både stå på ski, gå turer, bade, padle, klatre, eller vandre gatelangs i koselig byer. Når jeg skal på bilferie prøver jeg derfor å være forberedt på det meste, slik at jeg kan være spontan underveis, og føle jeg har med det jeg trenger til ulike aktiviteter.3. Planlegg ruten godt, men ta høyde for ekstra tid til spontane aktiviter: Det kommer garantarte fine og uforutsette rasteplasser, badesteder og lokale kafeer på veien som er verdt å stoppe for. Uansett hvor mye som planlegges på forhånd er det viktig å legge inn godt med ekstra tid, slik at det alltid er rom for bildemuligheter, tisse - og ispauser. Bilferie skal jo ikke være stress. Samtidig er det fint med en grov plan som er sjekket på forhånd; dere vil ikke bli overrasket av en stengt fjellovergang for eksempel.

4. Lag en god spilleliste: Ingen roadtrip uten en god liste som fenger, og som kan synges til!

Dette er greit å forberede på forhånd, for det er nedtur å bruke tid på å finne musikk når turen først er i gang. Alt som er fikset er bra. Jeg synes også det er fint å ha noen lydbøker eller podkaster på lur. Det er ikke alltid allsang og småprat er det som frister mest etter mange timer i bil.


5. Ha viktige ting lett tilgjengelig (for eksempel i en pakkepose, tøyveske eller liten sekk): Det er flere ting som kommer til å bli brukt hyppig underveis. Dette bør være lett tilgjengelig, og ikke ligge nederst i bagasjerommet. Det gjelder for eksempel, førstehjelpsutstyr, batteripakke, et varmt skift og vannflaske. Jeg har alltid en pakkepose, eller en tøyvekse med det viktigste jeg kommer til å trenge underveis med meg foran førersetet.6. Les deg opp på lokale regler og restriksjoner: Det er ikke lov til å parkere og campe overalt. Flere steder er det private områder, eller skjør natur som krever ekstra varsomhet. Dette skal alltid tas hensyn til. Finn egnede campinger eller parkeringsplasser, vær forsiktig med åpen flamme, og aldri etterlat spor etter deg.


7. Vær forberedt på å overnatte i bilen: Planlegger du å overnatte i bilen? Ha med dyner eller tepper og ekstra varme klær. Tenk også på dobesøk, og ha spade og godt med dopapir med deg. Selv om ikke bilen er stedet du tenker å overnatte hver natt, kan det uansett være fint å være forberedt. Uforutsette situasjoner kan oppstå, og kanskje må du tilbringe en uventet natt i bilsetet.


8. Ha kamerautstyr ladet og klart, og ha med ekstra batterier og minnekort: Det kommer veldig mange fine motiver å ta bilde av underveis. Sikkert flere enn du tror, og du vil ikke gå glipp av de beste fotomuligheter fordi kameraet er tomt for strøm eller minnekortet er fult. Ekstra utstyr til kameraet tar lite plass, og er verdt å pakke med!
9. Orden i sysakene: Det er helt utrolig hvor lett ting blir borte på et så lite område som en bil, men det blir garantert fort kaos om ikke du og reisefølget holder orden i sysakene. Rydd ofte underveis og ha faste plasser til tingene deres. Organiseringen blir mye lettere om dere allerede lager et godt system underveis i pakkingen, og før dere legger ut på tur.


10. Last ned digitale dokumenter og kart: Visste du at du kan laste ned digitalt førerkort som er gyldig i Norge? Det er fint å ha i tilfelle du skulle miste ditt fysiske. Det kan lastes ned i appen "førerkort". I tillegg finnes det mange apper hvor det går an å laste ned kart, og se både veier stier og tips til overnattingssteder, slik som maps.me og PocketEarth.


10 utstyrsfavoritter til roadtrip


1. Nedbrytbare hygieneprodukter: Jeg er veldig opptatt av å ferdes sporløst, og hygiene på tur er en stor del av dette. Når jeg velger produkter til bilferien går jeg for nedbrytbare såper og tannkrem uten mikroplast og fluor, for å nevne noe. Her er vi alle forskjellige og har ulike behov, men det er verdt å se hva som finner; det kommer stadig flere gode miljøvennlige produkter på markedet.

2. Fastmontert mobilholder: Store deler av veien er du mest sannsynlig avhengig av GPS. En fastmontert holder til mobilen vil du garantert ikke angre på, når du skal navigere på ukjente veier.


3. Sandaler/slippers: Livet i en bil er mye inn og ut, både av mennesker og utstyr. Plutselig skal noe hentes bak i bilen, eller det er tid for å handle. Da er det deilig å bare kunne smyge føttene i et par sandaler og hoppe ut. Et spontant bad blir heller ikke det samme uten sandaler.


4. Yogamatte: Det blir mye stillesitting, og det er derfor både behagelig og ikke minst nødvendig å strekke på kroppen fra tid til annen. En yogamatte er både fin å sitte på med en kopp kaffe, og ta en liten morgengymnastikk.


5. Reisehåndkle: Et håndkle som tørker fort og tar lite plass er perfekt til både turer, reising og bilferie. Et must på pakkelisten!6. Tørkesnor: Unngå å la vått tøy bli liggende nedpakket bilen, og tørk det heller underveis. En tørkesnor kan enkelt henges opp i bilen slik at vått badetøy eller tursokker får luftet seg før neste bruk.
7. Kortstokk, spill eller annen underholdning: Det kommer kanskje dager hvor bilferien blir værfast. Eller dager hvor det bare er behov for pause og en lat ettermidag. Da er det fint å ha noe å leke med, og noe lett underholdning til deg og reisefølget. Det er mye moro i en kortstokk!


8. Feiekost: Det blir fort mye støv inne i bilen. En kost er fin både til å feie ut av bilen med, men også børste av sko og bager før det lastes tilbake. Spesielt om du skal sove i bilen er det fint å holde inneklima fritt for støv og grus.


9. Lyslenke og/eller lykt: En lyslenke eller en fin lykt garanterer god stemning utover kvelden, og skaper kos når mørket så smått begynner å falle på.10. Godt reisefølge, eventyrlyst og feriefølelsen: Ok, dette er kanskje ikke en ting, men riktig innstilling og godt selskap (om du velger å reise sammen med noen) er faktisk vel så viktig som alt annet på denne listen. Ferie skal jo være avslappende og gøy; tross alt!
God bilferie!