Basically – bak kulissene hos Norges første plastfrie nettbutikkMidt under lockdown og usikre tider ble en grønn oase født. Suzette Hammarqvist åpnet Norges første 100% plastfrie nettbutikk, og skapte med det en bedre fremtid for seg selv og planeten vår. Hundrevis av timer med research, testing av produkter og planlegging resulterte i basicallyplasticfree.com - en nettbutikk med nøye utvalgte plastfrie varer. Det grønne eventyret stopper ikke her; Suzette har planer om å åpne fysiske butikker for å gjøre det enklere for oss alle å velge mer miljøvennlig i hverdagen. Vi tok en prat med Suzette om grunderlivet og grønne valg.


– Arbeidet med Basically begynte for alvor vinteren 2020. Jeg hadde nettopp bosatt meg på Bahamas, og fikk plutselig ikke lov til å gå ut av døra, på grunn av pandemien. Jeg måtte bruke tiden på noe fornuftig og begynte å så smått å bygge konseptet til Basically Plastic Free. Det ble en tid med mange tankeprosesser og mye research, produktvalg og konseptutvikling. Da jeg var tilbake i Norge var jeg klar til å sette ideen ut i livet, forteller hun engasjert. Det skulle imidlertid raskt vise seg at jeg måtte endre på planene.


En ny runde med Lockdown gjorde at den fysiske butikken måtte vente. Heldigvis tok Suzette en rask helomvending og muliggjorde konseptet allikevel. Nettbutikken www.basicallyplasticfree.no ble åpnet høsten 2021. Hennes eget engasjement og genuine lyst til å ta vare på naturen skinner gjennom på hver eneste side og i hvert eneste produkt.

– Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på naturen. Jeg tok tak i mine egne vaner for ca. 6 år siden; jeg ble veganer, gikk inn for å leve zero waste og plastfritt samtidig. Det var ikke bare enkelt, det er ikke alltid lett å velge "riktig" og finne gode produkter. Jeg følte at jeg "feilet", at engasjementet mitt ikke tok meg noe sted. Det var en viktig prosess, fordi det tvang meg til å se kritisk på mine egen vaner og hvordan jeg kan bidra på best mulig vis. Vi har alle våre sterke sider og ting vi er er skikkelig gode på. Hvordan kunne mine sterke sider brukes til å ta bedre vare på miljøet?

Vi har alle våre sterke sider og ting vi er er skikkelig gode på. Hvordan kunne mine sterke sider brukes til å ta bedre vare på miljøet?

Med 18 års erfaring fra butikk har Suzette sett de enorme mengdene med plast og emballasje som blir brukt, produkter som unødvendig pakkes inn i plastikk. Plast som kastets med det samme varene er ute i butikken. Erfaringen, kunnskapen og forbedringpotensiale ble viktige byggestener i hennes eget konsept.

– Jeg hadde sett nok til at det var på tide å gjøre noe med det. I dag driver jeg Norges første plastfrie nettbutikk, forteller Suzette, mens hun viser oss produktsiden på basicallyplasticfree. Ingen av varene jeg kjøper inn er pakket inn i plast, når jeg sender varer bruker jeg kun papirtape, papp og papir. I tillegg er det viktig for meg å velge miljøvennlig i hverdagen. Jeg gjør mitt beste for å unngå å kjøpe produkter med eller i plast. Jeg sorterer avfall, leverer på gjenbruksstasjoner, og kjøper for det meste brukt, og låner av venner i stedet for å kjøper nytt.

I grunderlivet finnes ikke to like dager. Suzette forteller varmt og engasjerende om hvordan hverdagen kan se ut når du driver en nyoppstartet nettbutikk. Det unike i hver eneste time, det varierende og uforutsigbare som venter deg når du våkner opp hver eneste dag.


– Noen dager sitter jeg hjemme og fikser på nettsiden, gjør research på nye merker, svarer på mailer og planlegger tiden fremover. Andre dager tar jeg med meg sykkelvogna (som er kjøpt brukt på finn.no), eller tar bussen og henter varer hos leverandører. Tanken er å slippe mest mulig transport og emballasje.

Varer må pakkes og sendes ut til kunder. På søndagene er jeg med på ulike markeder, det er mye som skal pakkes og forberedes før en slik markedsdag. Til sommeren skal vi også være med på Vegetarfestivalen, og forhåpentligvis et par andre festivaler. Det er mye nytt, og det blir aldri kjedelig, ler hun.Hva er de viktigste erfaringene du har gjort deg så langt som selvstendig næringsdrivende? – Jeg er perfeksjonist av natur. Grundertilværelsen har utfordret meg på akkurat det. Selv om jeg så gjerne vil perfeksjonere alt, må jeg noen ganger godta at det er bra nok og gå videre. Uten bra nok, hadde det aldri blitt fremgang. Det er helt naturlig at ting ikke bli helt perfekt, når du gjør det for første gang. Det kan være overveldende å sitte med alt ansvaret selv, men verden går ikke under, selv om det føles sånn iblant.

Det er helt naturlig at ting ikke bli helt perfekt, når du gjør det for første gang. Det kan være overveldende å sitte med alt ansvaret selv, men verden går ikke under, selv om det føles sånn iblant.Når du driver for deg selv er det ingen som forteller deg hva du skal gjøre, det er ingen som bestemmer over tiden eller hjelper deg med å ta valg. På godt og vondt. Det er ingen kollegaer du kan lene deg på til daglig. Hva er det som driver og inspirerer Suzette til å stå på og fortsette med prosjektet hver eneste dag? – Planeten vår lider, og vi er de eneste som kan gjøre noe med det. Det er faktisk det som gir meg motivasjonen til å fortsette. Etter bare noen måneders drift av Basically, har vi fått flere leverandører til å kutte ut plastteip, og bruker papirteip isteden. Mange av kundene sier de tenker mer gjennom hva de kjøper etter å ha hørt om oss, eller møtt oss. Bare det å faktisk kunne inspirere andre til å ta gode valg, er en enorm motivasjon i seg selv.
Hva er dine favorittprodukter fra Basically? – Jeg går ikke en dag uten å bruke Biork krystall deodorant. Det er den beste deo`en jeg noen gang har prøvd, og så er den 100% naturlig. Stasher silikonposer er noe jeg også bruker hver eneste dag, og bruker de til alt fra matpakke til toalettmappe. De er praktiske, lette å ha med seg, tar ingen plass og holder maten fresh ekstra lenge. Det blir det mindre matsvinn av, forteller Suzette mens hun viser meg en boks med fargede silikonsposer stablet sammen.Har du noen tips til andre som går med en drøm om å starte for seg selv?

– Begynn å legge en plan for hva du vil og hvordan du ønsker å gå frem for å gjennomføre. Det er viktig med store mål, men det er minst like viktig å lage gode og realistiske delmål. Følelsen av å nå de små milepælene gir mestring og motivasjon til å fortsette.

Hva er drømmene dine for fremtiden for deg og Basically?

– Jeg skal åpne Norges første plastfrie butikk, etter hvert vil jeg åpne flere. Jeg drømmer om at jeg og resten av Norge skal kunne gå til én butikk, og vite at alt vi kjøper der er av god kvalitet. Jeg vil at absolutt alt skal være bra for miljøet, at det ikke er skadelig for hverken planeten, deg selv, og at det aldri har vært testet på dyr. Jeg vil at alle skal vite at Basically er Norges beste og mest miljøvennlige bedrift, avslutter Suzette varmt.