Bakt flaskegresskar med kremet fyll


Tekst og foto: Vilde Vollevik


Denne retten kan jeg se for meg å lage til søndagsmiddag, en typisk "sunday roast", men som et vegetarisk alternativ. Bakt flaskegresskar kan også være et godt tilbehør til kylling eller lam. Retten er sååå utrolig kremet og god, og i tillegg ser det jo bare helt fantastisk ut med den oransje fargen! Det tar litt tid å lage dette, da gresskaret må være i ovnen i rundt 45 minutter for å bli mykt, men det er så verdt det.
Ingredienser

1 flaskegresskar

1 boks hvite bønner

3 store never spinat

1 håndfull cherrytomater

1 løk

2 hvitløksfedd

250 ml matfløte (jeg brukte plantebasert fra Oatly, men vanlig fungerer også!)

1 håndfull mozzarella

2 ss mel

Juice av en halv sitron

Salt og pepper

Olivenolje

Revet parmesan og quinoaspirer til servering (kan sløyfes)

VannFremgangsmåte


1. Sett ovnen på 180 grader.


2. Mens ovnen varmes opp kutter du gresskaret i to på langs og legger det i en ildfast form. Du kan fjerne det tynne skallet om du ønsker, men det er ikke nødvendig. Det vil mykne ved varmebehandling. Hell over litt olivenolje og dryss over salt. Hell litt vann nederst i den ildfaste formen og dekk gresskaret med folie.3. Bak gresskaret i ovnen i ca. 45 minutter, til det er mykt.


4. I mellomtiden kan du begynne å forberede fyllet. Finhakk løk og hvitløk. Finn frem en stekepanne og begynn å steke løk og hvitløk i olivenolje til det blir mykt. Tilsett spinat, hvite bønner og cherrytomater og stek det til spinaten er myk.


5. Tilsett mel og rør det godt inn i resten av grønnsakene til fyllet. Tilsett matfløten og rør rundt til alt er godt blandet sammen. Tilsett salt og pepper, og en skvis sitron. La dette småputre i pannen i ca. 5 minutter. Etter 5 minutter setter du pannen vekk fra varmen og lar alt kjøle seg ned i 10-15 minutter.6. Når fyllet har kjølt seg ned tilsetter du mozzarella og blander det godt inn.7. Når gresskaret er ferdig bakt tar du det ut av ovnen. La det stå i et par minutter så det får kjølt seg ned. Deretter fjerner du frøene og lager en "grop" i gresskaret med hjelp av en skje eller en kniv. Jeg sparer på det jeg skjærer ut og fjerner frøene, dette bruker jeg senere i salater og som tilbehør til annen mat.8. Fordel det kremete fyllet i "gropen" på hver gresskarhalvdel. Sett formen med fylt gresskar tilbake i ovnen, denne gangen uten folie. La det stå i rundt 10 minutter, til du ser at fyllet på toppen blir gyldent.


9. Ta formen ut av ovnen. Server fylt flaskegresskar som en vegetarisk hovedrett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Dryss over revet parmesan og gjerne litt friske urter eller spirer! 

Denne oppskriften er en del av innlegget "Slik bruker du FLASKEGRESSKAR".

For flere oppskrifter, besøk siden vår mat & oppskrifter.


Bon appetit!