Bakt aubergine med tahinidressing

Tekst og foto: Vilde Vollevik


Dette er en "go-to" middag hos meg, for den er så god og mettende og full av smak. Oppskriften er ikke spesielt vanskelig, og du trenger ikke all verdens rare ingredienser. Likevel er det et fullkomment måltid med masse smak!


Du kan bruke det meste av grønnsaker som fyll, og jeg har eksperimentert med både squash, gulrøtter, paprika og søtpotet. Det meste fungerer! I denne oppskriften bruker jeg søtpotet og mungbønner.
Ingredienser til 2 porsjoner:

1 stor aubergine

4 ss olivenolje

1/2 løk

2 fedd hvitløk

1/2 medium søtpotet

1/2 boks valgfri bønner/linser (vi brukte mungbønner)

1/2 boks hakkede tomater

1 ss balsamico

1 ss soyasaus

Krydder: Koriander, spisskummen, salt, pepper

1/3 pose tacokrydder + litt vann (kan sløyfes)


Tahini-yoghurt dressing

1 ss tahini

2 ss naturell yoghurt

1 ss olivenolje

1 ss sitronjuice

Smak til med salt, pepper og hvitløkspulver


1️. Del auberginen på langs og kutt et rutemønster i auberginen med kniv. Pass på å ikke skjære helt igjennom auberginen. Skrap ut innmaten med en skje. Ha de uthulete auberginene i en form, dryss over olje, salt og pepper, og dekk med aluminiumsfolie. Dette skal bakes i ovnen i 25 minutter på 200 grader.


2️. Mens auberginen bakes i ovnen kan man begynne å lage fyllet. Stek løk og hvitløk i en stekepanne. Kutt opp innmaten fra auberginen i små terninger tilsett i pannen.


3. Når auberginen har stekt seg gyllenbrun skal resten av grønnsakene og bønner tilsettes. Til slutt tilsettes krydder, soyasaus, balsamico og hakkede tomater, og alt skal stekes i ca. 5 min.


6️. Når auberginen i ovnen er ferdige skal de fylles og settes inn i ovnen igjen i ytterlige 25 minutter. Husk å ta aluminiumsfolie over. De siste 5 minuttene kan auberginen bakes uten folie for å få en litt "crispy" skorpe.


7. Mens du venter på auberginen - Lag tahini-yoghurt dressing ved å blande sammen alle ingredienser i en liten skål. Bland inn vann hvis du synes dressingen blir for tykk.


7️. Server auberginen med fyll på en seng av babyleaf, salat eller ruccola, fetaost og oliven. Hell over dressing og middagen er klar!