Oppskrift: Bålnachos


Dette er oppskriften som garanterer en god matopplevelse rundt bålet!


Bålnachos er både smakfullt og enkelt å tilberede over et bål. Oppskriften kan gjøres enkel, ved å tilberede nachos og litt ost i aluminiumsfolie, eller så gjør du som oss - slår på stortromma og tilsetter linsefyll, grønnsaker, rømme, salsa og guacamole. Denne oppskriften er perfekt å diske opp rundt bålet i gode venners lag. Vi håper det smaker!





Ingredienser:

(til ca. 3-4 porsjoner)

  • Ost (revet)

  • Rømme

  • Salsa

  • 1 stor pose nachos

  • 1 boks røde linser

  • 1 pose tacokrydder

  • 1 boks mais

  • 1 boks hakkede tomater

  • 1 bunt koriander

  • 1 lime

  • 1 løk

  • 2 kvister purreløk

  • 3 fedd hvitløk

  • 2 avokado

  • Paprika

  • 1 stor pose revet ost, eventuelt mozzarella i tillegg

  • Salt og pepper

  • Kajennepepper

  • Olje til steking, for eksempel rapsolje




Utstyrsliste:

Aluminiumsfolie

Kjele

Sleiv

Skål

Skje og gaffel

Ved

(Gassbrenner og gass)

Lighter eller tennstål

Skjærebrett

Kniv



Slik gjør du:

1. Start med å lage guacamole. Kutt opp avokado og 2 fedd hvitløk, og mos alt i en skål med en gaffel. Smak til med salt, pepper og chilipulver eller kajennepepper, eventuelt fersk chili. Tilsett saften fra 1/4 lime og koriander. Mos og rør alt sammen til det får en jevn konsistens.


2. For å lage linsefyllet finhakker du 1 fedd hvitløk og steker i olje i en kjele, enten på en gassbrenner eller over bålet. Hvis du vil tilberede fyllet over bålet er det viktig at du bruker en kjele som tåler direkte, åpen flamme.



3. Når hvitløken har frest i oljen i et par minutter heller du røde linser og hakkede tomater i kjelen. Rør godt rundt og la det småkoke i ca. 5 min uten lokk.


4. Mens linsefyllet koker kan du kutte opp løk, purreløk og paprika, og finne frem mais.





5. Hent frem et stort ark aluminiumsfolie og brett kantene slik at det blir formet til en slags skål. Legg lag på lag med nachos, linsefyll, paprika, mais, løk og ost. Pakk alt godt inn i folien, og legg gjerne et ekstra ark folie utenpå.

6. Legg den innpakningen på bålet og snu den jevnlig. Etter ca. 5-10 min (avhenger av hvor varmt bålet ditt er) kan du åpne folien og servere deilig nachos med guacamole, rømme og salsa. Skvis gjerne saften fra en lime over og topp med fersk koriander.



Litt om bålfyring og det generelle bålforbudet


Matlaging på bål er aller best over varme glør, ikke åpen flamme. Det aller letteste er å bruke vedkubber du får kjøpt på butikken. Uansett om du kjøper ved eller finner ute, tenn alltid opp bålet med små kvister og gjerne avispapir, og deretter legg på større og større grener og kubber. Det er litt jobb å holde live i et bål over lengre tid, men legger du et godt grunnlag kan bålet vare lenge og bli utrolig varmt.


Husk på det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september som gjør det forbudt å tenne bål, grill og engangsgrill i nærheten av skog og utmark. Du har likevel lov til å tenne bål der det er opplagt at en brann ikke kan starte, som for eksempel ved innsjøer, havet, der det ligger snø på bakken eller hvis det har regnet i lang tid. Det er alltid lurt å sjekke opp hvilke regler som gjelder i din kommune, og om det er skogbrannfare.





Her er noen generelle "bålvettregler" som er fint å ha i bakhodet før du fyrer opp et bål:

  • Respekter det generelle bålforbudet, og sjekk alltid opp reglene for bålfyring i din kommune.

  • Bruk etablerte bålplasser for å unngå unødvendig slitasje på naturen.

  • Aldri hogg greiner fra friske trær. Finn heller kvister og greiner på bakken, eller ta med ved du får kjøpt på butikken.

  • Husk å alltid sørge for sporløs ferdsel, og ta med alt av søppel og matrester hjem

  • Aldri fyr opp bål på bart svaberg, da dette kan misfarge eller lage sprekker i berget.