7 ting du kan gjøre i vinterferien


Tekst: Vilde Vollevik, Julia Gundersen Foto: Unsplash, LasseTrenger du ideer til hva du kan gjøre i vinterferien? Vi har samlet syv aktiviteter, én for hver ukedag, slik at du kan la deg inspirere til hva du kan gjøre i vinterferien med hele familien.AKING

Aking slår aldri feil, hverken for de eldste eller de yngste i familien. Ta med en termos med kakao, smør en deilig matpakke og begi deg ut til den lokale akebakken. Inviterer du venner og naboer i tillegg får dere garantert en minneverdig stund sammen ute. Det finnes flere lange akebakker rundt om i Norge, hvor du kan leie egnede kjelker. Korketrekkeren i Oslo er godt kjent for mange, men du kan også få lignende opplevelser flere andre steder i landet. Vi har laget en liste med noen av dem:


  1. Korketrekkeren i Oslo (https://akeforeningen.no)

  2. Akebakken på Lillehammer (https://www.lillehammer.com/opplevelser/kjelkekjoring-i-lillehammer-snopark-p633053?gclid=CjwKCAiA55mPBhBOEiwANmzoQkk8zAIMqS0zLk1AWeX9Y8erjpzkeuNYNevnSNqIVIzIIDg2z8ks2BoCiJ4QAvD_BwE)

  3. Dagali fjellpark: https://www.geilo.com/nb/aktiviteter/vinter/aking

  4. Skarslia ski og Akesenter, Hallingdal: https://www.skarslia.no/aktiviteter/kjelkekjoring

  5. Aketur i Myrkdalen, Voss: https://www.myrkdalen.no/nb/aketur


SKØYTER

Det finnes skøytemuligheter i veldig mange byer, og der det finnes skøytemuligheter finnes det også ofte muligheter for å leie skøyter. Du kan gå på skøyter på utendørsbaner, i innendørs haller eller på islagte vann. I Oslo brøytes og tilrettelegges flere av vannene i marka slik at det er supre forhold til å leke seg på isen. Husk å alltid sjekke forholdene den dagen du planlegger å ta turen ut og alltid bruke hjelm.


Her kan du stå på skøyter i Oslo sentrum:

Dammen med Middelalderparken

Spikersuppa

Frogner Stadion

St. Hanshaugen - SvanedammenPopulære skøytevann i marka:

Sognsvann, Nordmarka

Nøklevann, Østmarka

Østensjøvannet, Bydel Østensjø

Steinbruvann, Lillomarka

Bogstadvannet, Sørkedalen

Maridalsvannet, NordmarkaHYTTETUR

En vinterferie på fjellet er for mange en vinterferie vel brukt. Med bilen full av skiutstyr og varme klær er det mange som søker til hyttekos når vinterferieuka kommer. Har du ikke egen hytte kan du bli med venner, eller booke deg inn på en av DNTs mange hytter rundt om i Norge. Mange av hyttene har åpent i vinterferien, og her kommer en oversikt over noen av de større hyttene du kan benytte deg av. Husk å bestille plass i forkant. Mange av DNT hyttene har fantastiske skimuligheter i nærheten, enten om det er fjellski, langrenn eller topptur.


Fondsbu i Jotunheimen: https://fondsbu.dnt.no

Sote Sæter i Breheimen: https://sotaseter.dnt.no/

Gjendesheim i Jotunheimen: https://gjendesheim.dnt.no/

Haukeliseter på Haukelifjell: https://www.haukeliseter.no/

Kobberhaughytta i Oslomarka: https://kobberhaughytta.dnt.no/ISBADING OG BADSTU

Ennå ikke kastet deg på denne kalde trenden? Da er det kanskje på tide. Stadig flere sverger til både bading og bruk av badstu hele året, og det er ikke mangel på hverken steder å kaste seg ut i havet, eller besøke en Badstu her i landet. Det eneste du trenger er varme klær og ull, et håndkle, noe å stå/sitte på og helst noe varmt i termosen.


I Oslo har du Badstuforeningen som tilbyr flere badstuer rundt Sørenga og Bjørvika. På SALT kan du også nyte Badstu kombinert med servering av drikke og deilig musikk.HUNDEKJØRING

Hundekjøring er en opplevelse man sent vil glemme. Under snødekte trær, over islagte vann, trukket av et spann med ivrige hunder. Den gode nyhetene er at du ikke trenger å reise langt for å oppleve hundekjøring. Hundesledeturer tilbys i nesten hele landet, veldig ofte nær store skidestinasjoner. Mange steder kan du også stelle med og mate hundene før og etter hundekjøringen, slik at det blir en helhetlig opplevelse.MINIKEKSPEDISJON I NÆRMARKA

Selv om nærmarka virker kjent, kan det være på tide å oppdage den med nye øyne. Prøv å finne uoppdagede stier, finne spor etter dyr og studere de eventyrlige, gamle trærne som på denne tiden av året har snødekte greiner som skaper spennende illusjoner i mørket. Vinterferien er et perfekt tidspunkt til å dra på miniekspedisjon i nærområdene rundt huset eller hytta, enten om du tar en dagstur eller pakker til overnatting i telt eller hengekøye.


Når dagene er korte har vi også mulighet til å få med oss både soloppgang og solnedgang, så pakk med hengekøya eller et godt sitteunderlag, noe varmt å drikke og dra til din nærmeste høyde. Er du heldig blir du møtt av et fargespill uten like. I Oslo-området kan vi anbefale å se soloppgang eller solnedgang fra Grefsenkollen, Vettakollen, Gyrihaugen, Søndre Kolsåstoppen eller en av toppene i Maridalsalpene (Gaupekollen, Mellomkollen eller Midtkollen).
UTEMÅLTID

Utemåltidet er både samlende og enkelt å få til. Du kan ta med lunsjen, eller middagen, dra alene eller med hele familien, lage mat på primus eller på bålet. Mulighetene er mange.


Vi har samlet sammen noen av våre favorittoppskrifter som du kan prøve deg på i vinterferien.


  • Pepperkaker på tur

  • Tortillatrenden

  • Skogens beste vafler

  • Toast med pesto og mozzarella