5 opplevelser i Nepal

Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vilde Vollevik, Alexander Ågren, The Common Wanderer, OR2K


- I september 2018 bestilte jeg en enveisbillett til Nepal, alene. Jeg hadde drømt om å dra til Nepal hele året, det var et land jeg var nysgjerrig på og jeg var klar for nye inntrykk og utfordringer. Hvorfor jeg ville reise til akkurat dette landet visste jeg ikke, men det var noe som dro meg i den retningen, noe i meg som sa at dette er det landet du må dra til - det er noe som venter på deg der.


Nepal er kjent for sine spektakulære fjell, fantastiske mennesker og en utrolig interessant kultur. Store deler av landet er plassert i fjellkjeden Himalaya og ved den nordlige landegrensen finner du 10 av verdens høyeste fjell, blant annet Mount Everest, Lhotse og Manaslu.

Jeg dro til Nepal med et mål om å «finne meg selv». Være alene, i stillhet, uten internett, mobil eller andre distraksjoner enn mine egne tanker. Da jeg skimtet Kathmandu fra vinduet på flyet forsto jeg at dette landet ville endre meg. Jeg klarte ikke helt å sette fingeren på det, men jeg hadde en utrolig god følelse på at den neste måneden ville bli fantastisk.
Selv om vi for øyeblikket ikke kan reise er det likevel lov til å drømme. I denne artikkelen skal jeg fortelle om fem ting jeg anbefaler deg å gjøre i Nepal!

1 Rot deg bort i Kathmandus gater


Kathmandu er hovedstaden i Nepal. Det er en travel by og her finner du mye rart og spennende. Thamel er "backpackerstrøket" i Kathmandu, og det er også her jeg anbefaler deg å bo. Å tilbringe et par netter i Kathmandu er et "must"! Her er det mange små butikker som selger utrolig fine ting, ekstremt god mat, store og små templer og mye liv. Finner du veien ut av Thamel vil du møte på trange gater hvor de lokale holder til. Her er det roligere og du finner mange små perler i form av små kaféer, kiosker og templer. Et godt tips er å dra på noen dagsturer for å komme litt vekk fra det travle bylivet hvis du ønsker å være i Kathmandu over lengre tid.


Reiser du alene anbefaler jeg å bo på et hostell i Thamel, gjerne Zostel eller Wanderthirst. Dette er to sosiale hosteller hvor jeg traff mange fine mennesker som jeg fortsatt har kontakt med den dag i dag. En av de jeg møtte på Zostel i 2018 endte opp med å bli min reisepartner, kjæreste og nå samboer i Norge! På disse hostellene kryr det av potensielle reisepartnere - mange ser etter likesinnede å dra på turer i fjellet med.


I hjertet av Thamel, backpackerstrøket i Kathmandu


I utkanten av byen finner du trange gater hvor de lokale lever sine daglige liv.


Små og store templer på hvert hjørne i Kathmandu.2 Lev backpackerlivet fullt ut i Pokhara


Pokhara er en av mine favorittbyer! Er du i Nepal kan du ikke la være å dra hit. Dette er et knutepunkt for mange turer rundt fjellene i Annapurna-regionen, samtidig som byen i seg selv bare suger deg inn i en idyllisk boble det er svært vanskelig å komme ut av. Pokhara er mye mer laidback og "hippie" enn Kathmandu. Å sippe på en chai ved innsjøen i Pokhara eller starte dagen med yoga på et av de mange yogastudioene er helt magisk.


Matopplevelsen min her var helt unik, og her er det mat for alle og enhver. God og billig lokal mat, sunn mat, ayurvedisk, vegansk/vegetar, indisk, pizza, vestlig mat, you name it, det finnes. Jeg anbefaler å unne deg et måltid på OR2K, en restaurant som finnes i både Kathmandu og Pokhara. De byr på deilig mat inspirert av Midtøsten, i tillegg til flere smaksrike asiatiske og nepalesiske retter. Ah, jeg begynner å lengte tilbake bare av å tenke på det!


Ellers vil jeg anbefale et besøk til en av byens utendørskinoer hvor de viser filmer som The Beach og Fight Club, samtidig som det serveres pizza og god drikke. Sett av god tid til å titte i de mange små butikkene, besøke de koselige kafeene og sosialiser på hostellene.


Pokhara - Bildet er lånt fra The Common Wanderer


Vakre Lake Phewa


Combo platter & curries på OR2K.

3 Dra på vandring i fjellene


Nepal er verdenskjent for sine mektige fjell og en stor del av turismen i Nepal kretser rundt disse fantastiske områdene. Det finnes drøssevis av vandringsruter du kan ta, med guide eller alene, korte og lange. Jeg hadde egentlig ikke planer om å legge ut på en slik tur, men på et hostell i Kathmandu ble jeg overtalt av en iver gjeng. Jeg endte opp med å gå Annapurna Circuit, en tur i helt fantastiske omgivelser. Det er noe jeg absolutt ikke angrer på!


Annapurna Circuit blir ofte omtalt som verdens vakreste "long distance trek". Er du i Nepal anbefaler jeg deg å gå en "trek". Det finnes ruter i forskjellige vanskelighetsgrader, men frykt ikke, det er informasjon om disse turene overalt da dette er big business i Nepal. Å gå Annapurna Circuit tok oss rundt 14 dager, det var to uker gjennom flere klima og terreng. Vi gikk gjennom alt fra jungel, til risåkre, til barskog og snø. Det er en helt spesiell energi å føle på når du kommer opp i høyden, og jeg garanterer deg en opplevelse du vil huske livet ut.


Ble aldri lei av utsikten på denne turen.


Morgenstund ved Pisang.
4 Dra på skattejakt


Dra på skattejakt, eller rettere sagt - shopping. Hadde jeg ikke levd ut av en ryggsekk hadde jeg gått crazy med shoppingen i Nepal. Det finnes utrolig mye kult der, alt fra klær til kunst, souvenirer og smykker. Du finner ting i alle prisklasser, og du kan alltids prute.


Thamel i Kathmandu og lakeside i Pokhara har mange fine butikker, og neste gang jeg er der skal jeg sende en eske hjem med de fineste tingene derfra. Er du glad i bøker anbefaler jeg å utforske bokhandlene hvor det finnes unike og interessante bøker. Neste gang skal jeg hamstre røkelse, smykker, kashmir og ayurvediske produkter.


1 Souvenir-titting i Kathmandu. 2 Du finner alt i Pokhara. Bildet lånt fra The Common Wanderer.


Bokhandel i Kathmandu5 Spis masse, masse, masse!


Da jeg kom tilbake fra Annapurna Circuit var jeg sulten på noe annet enn den klassiske retten dahl bat. Dahl bat kan sees på som nasjonalretten i Nepal, ALLE spiser det. Retten består av linsesuppe, ris og en grønnsakscurry eller dampede grønnsaker. Ofte får man med sterk sylteagurk og papadam (et slags frityrstekt flattbrød). Det er en litt kjedelig rett hvis man spiser det ofte, men det er mettende og man får alltid gratis påfyll! Heldigvis finnes det god mat overalt og jeg hadde mer enn nok å velge mellom i Pokhara. Jeg anbefaler å teste ut vegetarburgere, curries, det meste på menyen på OR2K, falafelwraps, thalis og momo's.


Er du i Pokhara kan jeg anbefale disse spisestedene:

The Juicery - Det ultimate stedet for smoothie bowls og juice!

OR2K - Meze, asiatisk, nepalesisk - den beste maten i Pokhara!

Ayurveda cafe - En koselig kafé med fokus på ayurvedisk kosthold.

Healthy Options - Den beste filterkaffen, herlig staff og billig dahl bat.

Rest Point Café - En søt liten familiedrevet restaurant. Deilig frokost til en billig penge - rett ved Phewa Lake.

Til deg som drømmer om å reise når dette viruset har roet seg ned: Gjør deg selv en tjeneste og dra til Nepal! Det er det fineste, rareste, kuleste landet jeg har vært i, og menneskene der er helt fantastiske.


Dette er et land for enhver person; den spirituelle, den turglade, matelskeren, den sosiale, den ensomme og alle mennesker med reiselyst.