4 høsteventyr i Oslomarka


Tilbake til skolebenken, jobb og hverdag. September markerer starten på høsten og vi går inn i en mørkere, men mer fargerik tid. Rundt Oslo er vi så heldige å ha store områder med skog - den hellige "Oslomarka", som gir oss et fantastisk godt nettverk av stier, koller, innsjøer, fine leirplasser og turmuligheter. Vi har kanskje ikke tid til å dra på store eventyr, men de små nærturene kan gi like mye glede og ro.


Vi har samlet fire forskjellige turer i Oslomarka du kan flette inn i hverdagen i høst!


Tekst: Vilde Vollevik Foto: Vilde Vollevik, Tonje SletengenNordmarka på langs - 3 til 4 dager


Denne turen er perfekt for deg som ønsker et lengre eventyr i marka."Nordmarka på langs" er en tur som starter på Grua og ender på Sognsvann. Det mest behagelige er å sette av fire dager til å gå turen, da kan du for eksempel starte torsdag ettermiddag og være fremme søndag formiddag. Eller så kan du ha tre mer intensive dager med lengre etapper. Denne turen anbefales å gjennomføre med telt eller hengekøye - da har du størst frihet rundt dagsetappene og slipper å finne frem til turisthytter. Det finnes flere ruter å velge mellom, men vi kan anbefale deg denne ruten her: https://ut.no/turforslag/111738391/nordmarka-pa-langs


Ønsker å du lese mer om denne turen har Vilde skrevet en artikkel om hennes høsttur gjennom marka her: https://www.magasinetglimt.no/post/nordmarka-p%C3%A5-langs


Hytte til hytte i Østmarka - 2 til 3 dager


Turen for deg som ønsker en helg i marka, men ikke vil sove i telt eller hengekøye.I Østmarka finner du flere små innsjøer, et godt etablert nettverk av stier og ubetjente turisthytter. Fra parkeringsplassen på Bysetermåsan (gratis parkering) kan du gå en rundttur på ca. 20 km til sammen, fra hytte til hytte. Du kan også reise hit via offentlig transport, nærmeste busstopp er Fjell.


Denne ruten tar deg først til Øvresaga, deretter Bøvelstad, og til slutt de to vesle hyttene Røyrivannskoia og Stallen. I løpet av dagene har du mulighet til å leie kano, nyte utsikt fra kollene, kanskje ta et friskt bad og rett og slett nyte det høstskogen har å by på.


Les mer om turen her: https://ut.no/turforslag/1112155352/3-dager-fra-hytte-til-hytte-i-stmarka


Topptur i Maridalsalpene - 1/2 dag eller dagstur


Variert terreng og fantastiske utsikter!Innerst i Maridalen finner du fem koller: Hansakollen, Vittenbergkollen, Gaupekollen, Midtkollen og Mellomkollen. Fra disse kollene har du god utsikt over Oslo og Oslofjorden, samt et spennende og variert terreng. Fra bussholdeplassene Øvre Vaggestein og Skar har du et godt utgangspunkt for å besøke disse kollene, de såkalte Maridalsalpene. Hit kommer du med Buss 51 Maridalen.


Er du klar for en lengre tur kan vi virkelig anbefale å gå alle kollene på én dag. Det tar ca. 4 timer inkludert gode pauser, litt blåbærplukking og fotografering av de fine utsiktene. Mellom toppene på Gaupekollen, Midtkollen og Mellomkollen finnes det ingen godt markert sti, så ønsker du å gå disse toppene etter hverandre kan det være lurt å ha mobilen oppe med ut.no-appen for å navigere, eventuelt kart og kompass.


Vår favorittrute i Maridalsalpene er denne: https://ut.no/turforslag/117158357/fottur-maridalsalpene

Store Skillingen - 1/2 dag eller dagstur


Ønsker du å komme deg vekk fra folkemassene rundt de mest populære plassene i marka?En liten togtur fra Oslo sentrum tar deg oppover langs Nordmarka og her kan du finne utallige fine plasser - helt for deg selv. Har du litt ekstra tid en ettermiddag kan vi anbefale en togtur til Harestua og innsjøen Store Skillingen. Pakk med deg primus og ingredienser til en god middag, litt kakao og kanskje en hengekøye. Det finnes også en Kiwi-butikk på Harestua hvis du trenger å plukke med deg ekstra snacks eller mat. Det finnes ikke rent drikkevann ved Store Skillingen, så husk å ta med nok, eller bruk et filtreringssystem på vannet i innsjøen.


Togturen tar 40-50 minutter fra Oslo S, og fra Harestua stasjon tar det rundt 1 time å gå. På østsiden av vannet får du ettermiddagssol, og her er det flere gode plasser å henge opp køya. Harestua stasjon er også et perfekt utgangspunkt for andre turer i Nordmarka - stiene er godt merket og guider deg til en haug av fine plasser.


Her har du et eksakt ruteforslag til Store Skillingen fra Harestua stasjon: https://ut.no/turforslag/1111316/harestua-stasjon-til-strykenVi håper alle får en fin høst, og ikke minst tid til å nyte alt det vakre naturen har å by på, på denne tiden av året! God tur!