4 enkle tiltak for en grønnere hverdag


Tekst: Vilde VollevikAlle kan ikke gjøre alt, men med små tiltak i hverdagen kan vi sammen gjøre store forskjeller!


Her er fire enkle tiltak du kan implementere i hverdagen for en grønnere livsstil og en renere klode:1. Kutt ut plastposen


Trenger vi virkelig fryseposer og zip-lockposer i 2021? Det har kommet mange gode alternativer til engangsposen. En favoritt er matpapir laget av bomull og bivoks, som kan brukes til å pakke inn alt fra frukt og grønnsaker, til oster og brødskiver. Matpapiret skylles enkelt i vasken med varmt vann og en dråpe såpe etter bruk. Denne typen matpapir varer i flere år, alt etter hvilken type og kvalitet du kjøper. Har du 3-4 bivokspapir i forskjellige størrelser sparer du miljøet for utallige fryseposer!


Foto: Abeego

2. En grønnere hverdag starter med et grønnere kosthold


En grønnere hverdag starter med et grønnere kosthold. Det betyr ikke at måltidene skal bestå av kaninfór og avokado, tvert i mot! Et grønnere kosthold handler om å spise mat med lavt avtrykk. Velg sesongbaserte råvarer fra norske bønder, f.eks gjennom REKO-ringen. Da støtter du små, norske bedrifter og forkorter reisen fra jord til bord.


Et annet tiltak er å innføre én eller flere kjøttfrie måltider i uka, eventuelt en kjøttfri dag. Det finnes haugevis av gode, plantebaserte oppskrifter, kun et googlesøk unna. Kjøtt kan erstattes med linser, kikerter, tofu og bønner, i tillegg til alle kjøtterstatningene som finnes i butikkhyllene. Spis grønt - du gjør både kroppen din og kloden en stor tjeneste!


Foto: Vilde Vollevik, Unsplash
3. Lei eller lån turutstyr


Vi nordmenn er kjent for å være turglade mennesker. Vi drar på Norgesferie og tilbringer gjerne helgen på fjellet. Vi verdsetter tid i naturen, og vi dyrker storslagne naturopplevelser. Rundt dette har det vokst en stor industri rundt sport- og friluftsutstyr. De siste årene har salg av turutstyr vokst betraktelig, og det har dukket opp trender innenfor noe som egentlig ikke var ment å være "trendy", men heller slitesterkt og holdbart.


Mange har boden full av utstyr som ikke blir brukt, men heldigvis vokser mulighetene for leie og lån av turutstyr. Det betyr at du kan leie et telt eller en kano for en billig penge og levere det tilbake når du ferdig. Dette er et viktig tiltak mot det store utstyrshysteriet, og det gjør lommeboken, kloden og utleieren en tjeneste. Den store belastningen på miljøet fra den konstante produksjonen av nytt utstyr bør minkes. Vi trenger ikke alltid å kjøpe alt hele tiden.


Foto: Unsplash4. Alternative jule- og bursdagsgaver


Det er koselig å glede familie og venner med gaver. Dessverre har juletiden og gavehysteriet blitt en forbruksfest, og nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til pengebruk på nye julegaver. Hva med å glede personen med noe hjemmelaget eller en opplevelse i stedet? Eller et abonnement på bysykkel eller medlemskap hos en miljøvernorganisasjon? Det er både bærekraftig for miljøet og meningsfullt.


En ny trend som forhåpentligvis har kommet for å bli er utbytting av de tradisjonelle julegavene med "gaver med mening". En gave med mening er en gave som gleder dobbelt. Gaver med mening kan du kjøpe fra organisasjoner som donerer en andel av salget til veldedige formål. På den måten kan du glede både mottakeren av gaven, og en familie som trenger det. En gave med mening kan også være en julemiddag til mennesker i rus- og gatemiljøet, i stedet for å kjøpe noe til "personen som har alt".Foto: Unsplash